NASA vyskúša loď na Mars

Americká vesmírna agentúra NASA uskutoční 4.¤decembra prvý skúšobný let novej vesmírnej lode Orion, ktorá by raz mala dopravovať astronautov na Mesiac a na Mars.

10.11.2014 14:00
nasa, orion, mars, loď, vesmír, Foto:
Vesmírna loď Orion má v budúcom desaťročí dopraviť ľudí na Mars.
debata (51)

Skúšobný let bude bez ľudskej posádky. „Pôjde o prvý krok na našej ceste na Mars,“ vyhlásil pred novinármi William Hill z vedenia NASA.

S prvým letom Orionu s astronautmi na palube sa nepočíta pred rokom 2021. Loď pripomínajúca svojím tvarom slávne lode Apollo, ktoré pristáli na Mesiaci, je dielom americkej firmy Lockheed Martin. Orion počíta so štvorčlennou posádkou, teda ponesie o astronauta viac ako Apollo. Ide o prvú novú vesmírnu loď vyvinutú v Spojených štátoch za posledných 30 rokov, poznamenala agentúra AFP a pripomenula, že predchádzajúce pilotované lety sa totiž uskutočňovali s raketoplánmi, na ktorých palube vzlietali astronauti do vesmíru v rokoch 1981 až 2011.

Orion má vyniesť do vesmíru nosná raketa Delta¤4 firmy United Launch Alliance (ULA) z floridského Mysu Canaveral na juhu Spojených štátov. Prvý let má trvať 4,5 hodiny a hlavným cieľom je vyskúšať tepelný štít, ktorý má odolávať aj teplotám dosahujúcim 2¤200 stupňov Celzia, brzdiace padáky a počítače. Na palube má byť aj približne 1¤200 snímačov merajúcich vibrácie, hluk a teplotu. Hill podotkol, že prvý let bude stáť okolo 375 miliónov dolárov, nepočítajúc v tom cenu samotnej vesmírne lode. Celý program Orion má stáť 15 miliárd dolárov, ale bez započítania nákladov na ešte vyvíjaný štartovací systém – a na ten sa ráta s rovnakou sumou.

Ohlásenie skúšobného letu novej lodi nasledovalo týždeň po dvoch nehodách, ktoré postihli dve americké vesmírne súkromné spoločnosti. 28. októbra explodovala nosná raketa Antares s nákladnou loďou Cygnus firmy Orbital Sciences a predminulý piatok havarovala súkromná vesmírna loď SpaceShipTwo firmy Virgin Galactic miliardára Richarda Bransona. Pád do Mohavskej púšte si vyžiadal smrť jedného z pilotov a vážne zranenia druhého.

„Nič sme na našich plánoch nezmenili,“ uviedol šéf programu Orion Mark Geyer. No dodal, že „tieto nehody nám pripomínajú riziká vesmírnych letov“.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #vesmírna loď