Bol to perfektný projekt, hovorí Ján Baláž o európskej sonde na kométe

Sonda Philae musí začať okamžite s výskumom, hovorí Ján Baláž z Oddelenia kozmickej fyziky ÚEF SAV v Košiciach, ktorý na misii Rosetta pracoval.

13.11.2014 10:47
kométa 67P / Čurjumov-Gerasimenko Foto:
Obrázok nasnímaný kamerou na európskej sonde Rosetta ukazuje plató na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Snímka bola urobená vo vzdialenosti 9,8 km od stredu kométy.
debata

Aké boli vaše prvé pocity po pristátí sondy?
Mal som práve prednášku, tak sa ku mne dostávali len kusé informácie. Viem však, že sonda Philae úspešne pristála. Alebo je niečo nové?

Ukazuje sa, že harpúny nefungovali správne a sonda nemusí byť zakotvená o povrch. Dá sa s tým niečo robiť?
Má ešte snežné skrutky. Ale záleží na tom, aký je povrch kométy. Ak je dostatočne mäkký, tak by mali použiť tie. Ťažko to však takto zhodnotiť. V riadiacej centrále určite vedia, čo sa dá s tým spraviť.

Po 10 rokoch letu sondy cítite teraz pocit zadosťučinenia?
Určite. Aj ja som bol hrozne napätý. (smiech)

Čo možno očakávať v najbližších dňoch?
Sonda Philae začne čo najskôr s výskumom, lebo od nej sa veľká životnosť na povrchu kométy neočakáva. Takže sa bude fotografovať, analyzovať, mikroskopovať, vŕtať do povrchu. Odobraté vzorky pôjdu do mikropiec odparovať sa a následne sa budú tieto plyny skúmať.

Aký objav z tejto misie by vás možno zaskočil?
Má sa testovať chiralita organických molekúl, a teda či sú pravotočivé alebo ľavotočivé. Dávnejšie sa vie, že kométy môžu obsahovať aminokyseliny, teda základné stavebné prvky života. No život si jednoznačne vybral len ľavotočivé. Ja však predpokladám, že tam život nenájdeme. Ony tie kométy prichádzajú z veľmi chladných oblastí kozmu, kde podmienky na život sú určite oveľa horšie ako na Zemi.

Let Rosetty prebiehal bez problémov. Poslúži ako príklad pre ďalšie misie?
Pri dizajne misie vládla veľmi prísna technická disciplína. Nič nebolo ponechané na náhodu, alebo na jedného človeka. Bola tam dôsledná inšpekcia a kontrola. V tomto to bol naozaj perfektný projekt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kométa #Rosetta #Philae #67P Čurjumov-Gerasimenko