Modul meria teplotu kométy, jeho prácu limituje málo svetla

Po krátkom prerušení spojenia počas noci zo štvrtka na piatok 14. novembra dodáva vesmírny modul Philae na pracovisko Európskej vesmírnej agentúry (ESA) opäť vedecké dáta z kométy 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

14.11.2014 13:45
modul Philae, kométa Foto:
Snímka povrchu kométy 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ktorú urobil modul Philae asi 40 metrov nad kométou.
debata

Spojenie je naďalej stabilné, uviedla agentúra DPA. Hluchý priestor v spojení podľa hovorcu vesmírnej agentúry nastal preto, že Philae nemá neustály kontakt so sondou Rosetta, ktorá signál preposiela na Zem.

Modul európskej sondy Rosetta dorazil na kométu po desaťročnej ceste v stredu 12. novembra. Pristáť sa mu podarilo až na tretíkrát. Po dvoch skokoch skončil podľa vedcov z ESA na svahu, ktorý čiastočne bráni dopadu slnečného svitu na solárne panely modulu.

Stále tak nie je isté, ako dlho bude môcť Philae pracovať. Zatiaľ má energiu asi na 60 hodín, slnečný svit by však v súčasnej polohe mohol batériám dodávať ďalšiu energiu asi len hodinu a pol denne. Už vo štvrtok pritom vedci na tlačovej konferencii označili prípadný pokus o ďalší skok modulu na iné miesto kvôli nízkej gravitácii kométy za krajne rizikový. Museli by tomu predchádzať rozsiahle výpočty a hlavne presné určenie miesta, kde sa Philae nachádza. Existuje vraj však aj možnosť, že sa sama kométa natočí priaznivejšie smerom k Slnku.

Agentúra ESA teraz vďaka modulu Philae dostáva dáta o kométe. Modulu sa vraj okrem iného podarilo vsunúť do kométy teplomer, čo bola jeho prvá „mechanická operácia“ na povrchu vlasatice. Vedci dúfajú, že im informácie pomôžu poodhaliť tajomstvo vzniku slnečnej sústavy pred 4,6 miliardy rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kométa #Rosetta #Philae #67P Čurjumov-Gerasimenko