Sonda Philae vyslala z kométy ďalší signál, potom jej došli batérie

Európska vesmírna sonda Philae nachádzajúca sa na vzdialenej kométe 67P / Čurjumov-Gerasimenko obnovila v piatok večer SEČ kontakt so Zemou, potom jej batériám ale došla energia.

15.11.2014 08:55
sonda, Rosetta, Philae, kométa, vesmír Foto: ,
Sonda Rosetta a jej modul Philae.
debata (1)

Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej by mohlo ísť o vôbec poslednú komunikáciu sondy s riadiacim strediskom.

„Spojenie bolo obnovené a vedecké dáta prúdia z kométy“ na Zemi, uviedla najprv na Twitteri Európska vesmírna agentúra (ESA). „Signál stratený, žiadna ďalšia komunikácia,“ oznámila ESA na Twitteri neskôr. Vedci však oznámili, že sa pred vybitím batérií sonde podarilo odoslať prakticky akékoľvek predpokladané dáta.

Sonda pristála na kométe v stredu. V piatok experti upozornili, že životnosť batérií sondy, odhadovaná na dva a pol dňa, sa blíži ku koncu. Prístroj sa nachádza v tieni útesu, takže jeho solárne panely nedokážu načerpať dostatok energie zo slnečného svitu. Počas dvanásťhodinového dňa kométy svieti na sondu slnko len 1,5 hodiny.

Podľa odborníkov ale nie je situácia úplne stratená. V piatok sa vedci pokúsili podmienky zlepšiť pootočením sondy tak, aby jej najväčší solárny panel zachytával čo najviac slnečného žiarenia, napísal spravodajský server BBC News. Existuje aj možnosť, že sa sama kométa natočí pri svojej ceste vesmírom priaznivejšie smerom k Slnku.

Philae začala v piatok na povrchu vesmírneho telesa s vrtnými prácami a vedeckými experimentmi. Aj keby sonda zmĺkla, vedci sú vraj už teraz nadšení množstvom dát, ktoré získali. Pred zatiaľ posledným spojením so Zemou vraj sonda splnila až 80 percent primárnych vedeckých cieľov. Medzi nimi bolo odobratie vzoriek povrchových vrstiev kométy k analýze alebo vyslanie rádiových vĺn skrz kométu za účelom poznania jej vnútornej štruktúry. Vedci dúfajú, že im získané informácie pomôžu poodhaliť tajomstvo vzniku slnečnej sústavy pred 4,6 miliardy rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sonda Rosetta #Philae #67P Čurjumov-Gerasimenko