Asteroidy mohli podporiť vznik života

Život na Zemi nevznikol náhodou či neprišiel "odnikiaľ", ale umožnili ho podmienky, ktoré na planéte spôsobil náraz asteroidu. Naznačuje to štúdia českých vedcov, ktorí simulovali v laboratóriu udalosť, ktorá pred takmer štyrmi miliardami rokov predchádzala pravdepodobnému vzniku prvých živých foriem na Zemi. Experiment neobjasňuje vývoj života na Zemi, ale viedol k získaniu základných dielov stavby života.

10.12.2014 11:00
asteroidy Foto:
Boli asteroidy prekurzorom vzniku života?
debata (2)

Vedci pôsobili laserom na zmes chemických látok zodpovedajúcich vtedajším podmienkam energiou, ktorá sa uvoľnila pri náraze asteroidu do planéty. Pri tomto pokuse vznikli všetky chemické látky potrebné na vytvorenie ribonukleovej kyseliny RNA, ktorá je jednoduchšia príbuzná základného stavebného kameňa génov – DNA. „Tieto zistenia naznačujú, že vznik pozemského života nie je výsledkom náhodnej udalosti, ale priamym dôsledkom podmienok v prvopočiatkoch Zeme a jej okolia,“ uviedli vedci v štúdii publikovanej v časopise Proceedings americkej Národnej akadémie vied.

Práca českých vedcov podporuje teóriu o vzniku života priamo na našej planéte, zatiaľ čo iné teórie uprednostňujú, že sa sem primitívne organizmy dostali na kométe či asteroide.

Časť expertov nepovažuje novú štúdiu za nijako prevratnú, pretože neprináša nepochybný dôkaz o tom, že život skutočne vznikol v spomínanej dobe, keď asteroidy dopadali na Zem desaťkrát častejšie ako v iných érach. Podľa vedúceho autora štúdie Svätopluka Civiša z pražského Ústavu fyzikálnej chémie Jaroslava Heyrovského však ide o prvý experiment overujúci teóriu o tom, že energia z vesmírneho nárazu môže začať chemickú reakciu kľúčovú pre vznik života.

Približne 150 metrov dlhý laser vyslal do zmesi chemických látok na zlomok sekundy lúč, ktorý uvoľnil energiu zodpovedajúcu približne miliarde kilowattov na veľmi malom priestore, čo vytvorilo teplotu okolo 4¤200 stupňov Celzia. Kým niektorí z vedcov považujú experiment za významný, pretože dokázal vytvoriť látky prítomné na Zemi v čase vzniku života, iní sú k jeho výsledkom skeptickí. Napríklad pre zanedbateľne malé množstvo výstupného materiálu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #zivot #asteroidy #laser #českí vedci