Raketa SpaceX skúsi extra presné pristátie

Viacnásobné použitie prvého stupňa nosnej rakety testuje súkromná americká spoločnosť SpaceX, ktorá okrem iného zabezpečuje zásobovanie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

29.12.2014 09:51
debata (1)

Ako informuje na internete, pri svojom ďalšom lete chce vyskúšať superpresné pristátie prvého stupňa rakety Falcon 9. „Počas budúceho letu sa SpaceX prvýkrát pokúsi o presné pristátie prvého stupňa Falcon 9 na námornej plošine,“ oznámila na svojom webe spoločnosť. SpaceX uviedla, že tento rok už má za sebou dve vydarené „mäkké pristátia do vody“. Nadchádzajúci pokus s presným návratom prvého stupňa na neukotvenú plošinu vraj bude podstatne ťažší. Šanca na úspech je nanajvýš päťdesiatpercentná.

Ťažkosti súvisiace s týmto projektom sa týkajú stabilizácie vracajúceho sa dlhého stupňa rakety, jeho zabrzdenie a presnosti dosadnutia. Pristávacia plošina, vyrobená na zákazku, je dlhá 300 stôp (niečo vyše 90 metrov) a široká 100 stôp. S vysunutím postranných „krídel“ až 170 stôp, teda 52 metrov. Zdá sa to byť veľa, ale nie je, vzhľadom na to, že rozpätie „pristávacích nôh“ je okolo 70 stôp (21,3 metra).

Pri predchádzajúcich pokusoch sa očakávala presnosť pristátia v okruhu desiatich kilometrov, teraz je potrebné dosiahnuť presnosť okolo desať metrov.

„Operácia s návratom prvého stupňa sa začne po jeho oddelení, len čo bude Dragon bezpečne na ceste na obežnú dráhu,“ uvádza SpaceX. Poznamenáva tiež, že koncept pristátia rakety na námornej plošine je známy desiatky rokov, ale doteraz sa o to nikto nepokúsil.

Možnosť opakovaného úplného a rýchleho použitia rakety, ku ktorému zatiaľ nedošlo, by znamenala kľúčový prelom potrebný na podstatné zníženie nákladov na cesty do vesmíru.

Spoločnosť tiež uvádza, že budúci rok bude mať viacero ďalších príležitostí na testovanie, a dúfa, že by sa jej mohlo podariť nielen s prvým stupňom rakety pristáť, ale ho aj znova použiť. SpaceX okrem toho pracuje na preprave astronautov na ISS a v dlhodobých plánoch má aj výpravu na Mars. Jej hlavnými konkurentmi medzi súkromnými vesmírnymi firmami sú Boeing, Orbital Sciences či Blue Origin.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Space X