Zem minul obrovský asteroid. Podľa astronómov nebezpečenstvo nehrozilo

Okolo Zeme preletel asteroid, najväčšie priblíženie malo nastať o 17.19 h. Síce nás od tohto vesmírneho telesa delilo 1,2 milióna kilometra, čo je zhruba trikrát dlhšia vzdialenosť ako medzi Zemou a Mesiacom, astronómovia hovoria o tesnej blízkosti.

26.01.2015 16:40 , aktualizované: 18:28
debata (5)

Vedci zároveň upokojili verejnosť, že žiadna apokalypsa Zemi nehrozí. Prelet, ktorý bolo možné pozorovať s pomocou ďalekohľadov, chcú využiť aj pre výskum.

Planétka označovaná ako 2004 BL86, ktorej veľkosť sa odhaduje na 540 metrov, sa blížila k Zemi rýchlosťou viac ako 56-tisíc kilometrov za hodinu.

„Aj keď to pre Zem nepredstavuje žiadnu hrozbu, ide o pomerne blízky prelet relatívne veľkého asteroidu, čo nám dáva jedinečnú šancu to sledovať a dozvedieť sa viac,“ vyhlásil Don Yeomans z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

NASA sa pripravuje na podrobný výskum, na asteroid zamerala svoje radarové zariadenie v Mohavskej púšti v Kalifornii a viac ako tristometrové antény na Portoriku. Výsledkom by mali byť detailné obrazy planétky.

Asteroid kvôli jeho nízkej jasnosti nebolo možné pozorovať voľným okom. „S ohľadom na predpokladanú jasnosť bude na sledovanie preletu potrebný ďalekohľad od priemeru objektívu 100 milimetrov,“ upozornili pred začiatkom vesmírneho divadla astronómovia. Kto potrebné optické vybavenie nemal, mohol prelet naživo sledovať cez internet.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #NASA #asteroid