Progress s majonézou pristál na ISS

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v stredu pristála ruská nákladná loď Progress M-26M, ktorá dopravila zásoby tamojšej posádke.

19.02.2015 12:00
debata (1)

Progress priviezol na palube takmer dve a pol tony najrôznejšieho nákladu, predovšetkým vodu, kyslík a potraviny, vrátane 20 kilogramov ovocia a zeleniny. Konkrétne jablká, pomaranče, grapefruity a cibuľu. Potravinová zásielka obsahuje na prianie kozmonautov aj majonézu.

Podľa vedúceho zásobovacieho oddelenia ISS Alexandra Agurejeva sa ruskí členovia osadenstva vesmírnej stanice môžu tešiť aj na americké potraviny, o ktoré prejavili záujem a ktoré sa cestou zdržali na ruskej colnici.

„Poskytujeme ruskej posádke základné porcie kozmickej stravy, ale každý kozmonaut si môže navyše voľne objednať až 12 porcií zahraničnej výroby. Nevieme, čo si tentoraz objednali,“ povedal moskovský Ústav lekárskych a biologických problémov, ktorý je zodpovedný za výživu ruských kozmonautov.

Na palube stanice je teraz šesťčlenná posádka. Traja z Ruska, dvaja z USA a Talianka Samantha Cristoforettiová z Európskej vesmírnej agentúry. „Pre dve kozmonautky sme zabalili aj dodatočné prekvapenie k svätému Valentínovi,“ uviedol zástupca moskovského ústavu.

Progress M-26M je jednou z posledných nákladných lodí terajšej série. Dve poletia ešte tento rok a posledná Progress M-29M v apríli budúceho roka. Nová, zmodernizovaná verzia ruských vesmírnych kamiónov, Progress MS, by sa mala predstaviť už tento rok 22. októbra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zásoby #Medzinárodná vesmírná stanica (ISS) #Progress M-26M