Japonci poslali elektrinu z vesmíru späť na Zem

Vyrobiť elektrinu vo vesmíre nie je nič nezvyčajné. Solárne panely vyrábajú elektrinu pre väčšinu satelitov a vesmírnych sond. Produkovať elektrinu vo vesmíre a poslať ju na využitie na Zemi však stále znie ako nápad zo sci-fi románu. Japonská vesmírna agentúra JAXA však teraz informovala, že sa jej podarilo preniesť elektrický prúd na vzdialenosť 55 metrov, čo je prvý krok k budúcnosti, keď nám vesmírne elektrárne poskytnú všetku elektrickú energiu, ktorú potrebujeme.

13.03.2015 15:00
sonda, slnečný vietor, LightSail, vesmír, Zem,... Foto:
Vesmírne solárne elektrárne sú budúcim neobmedzeným zdrojom elektrickej energie, veria japonskí vedci.
debata (17)

Výskumníci na to použili mikrovlnné žiarenie a s veľkou presnosťou preniesli 1,8 kilowattu elektrickej energie. To je zhruba spotreba bežného vysávača. „Toto je prvýkrát, čo sa niekomu podarilo pomocou mikrovĺn preniesť takmer dva kilowatty energie sústredenej na malý cieľ,“ uviedla JAXA. Japonská vesmírna agentúra sa netají tým, že na prenose elektriny vyrobenej vo vesmíre pracuje už roky.

Vesmírne solárne elektrárne majú oproti pozemným viacero výhod. Hlavným je to, že na ne slnko svieti stále. Ak sú umiestnené dostatočne ďaleko od Zeme, tak sa nedostanú do tieňa planéty a, samozrejme, vo vesmíre produkciu elektriny neovplyvňuje zamračená obloha. Alebo zatmenie slnka, na ktoré sa už mesiace pripravujú všetci prevádzkovatelia elektrizačných prenosových sústav v Európe.

Už 20. marca dopoludnia totiž budú obyvatelia Európy svedkom čiastočného zatmenia slnka. To spôsobí, že náhle vypadnú dodávky zo solárnych elektrární a potom sa zase rýchlo obnovia. Tento skokový výkyv môže v najhoršom prípade preťažiť elektrické siete tak, že vypadnú dodávky prúdu v rozsiahlych oblastiach.

Japonskí výskumníci veria, že vesmírna solárna energia je najdostupnejším zdrojom nelimitovanej produkcie elektriny. JAXA pracuje s konceptom, že solárne elektrárne budú vzdialené od Zeme 36-tisíc kilometrov a prúd budú zasielať na Zem práve pomocou mikrovlnného žiarenia.

„Zrejme ešte uplynú dekády, kým uvidíme praktické využitie tejto technológie. Možno sa tak stane v 40. rokoch tohto storočia alebo neskôr,“ uviedla JAXA. Stále totiž treba prekonať viacero technických problémov. Najmä ako dostať takéto veľké štruktúry do kozmu, ako ich tam zostaviť a ako sa starať o ich údržbu.

Pre Japonsko je však táto technológia veľmi zaujímavá najmä preto, lebo krajina je dlhodobo závislá od dovozu energetických surovín, najmä ropy. Situácia sa ešte zhoršila v roku 2011, keď po nehode vo Fukušime muselo Japonsko odstaviť jadrové elektrárne.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír #Zem #elektrina