Curiosity na Marse opäť pracuje, NASA zistila príčinu skratu

Robotické vozidlo Curiosity už na Marse opäť pracuje. Riadiace stredisko na Zemi ho počas týždňa dalo do pohybu vďaka tomu, že vedci z americkej vesmírnej agentúry NASA zistili príčinu skratu, ku ktorému došlo koncom februára.

16.03.2015 10:30
curiosity, mars, vesmír, NASA Foto:
Marťanské vozidlo je už opravené a smeruje na Mount Sharp.
debata (1)

Nepríjemnosť sa Curiosity prihodila 27. februára pri drvení čerstvo vyvŕtanej vzorky kameňa, ktorú robotické rameno malo uložiť na analýzu do laboratórneho zariadenia vnútri vozidla. Následné testy odborníkov podľa informácie NASA ukázali, že zrejme došlo k takzvanému mäkkému skratu v motore, ktorý sa využíva na vŕtanie a drvenie vzoriek.

Na pokyn zo Zeme robot obnovil činnosť tým, že zdarne dokončil operáciu s robotickým ramenom a uložil vzorku prachu z kameňa pomenovaného Telegraph Peak do svojich útrob na analýzu. Podobné nepríjemnosti Curiosity v minulosti na červenej planéte už postretli, ale nikdy nemali vážne následky. V roku 2013 napríklad muselo vozidlo pre skrat odpočívať deväť dní.

Rover by teraz mal zamieriť z pahorkatiny Pahrump Hills, kde navŕtal Telegraph Peak, ďalej do vyšších polôh hory Mount Sharp, ktoré sú teraz cieľom hlavného záujmu vedcov.

Curiosity pristál na susednej planéte 6. augusta 2012 v Galeovom kráteri a odvtedy skúma zmeny prostredia na Marse a to, či tam niekedy v minulosti neboli priaznivé podmienky na existenciu života. Počas svojej misie urobil rover niekoľko dôležitých objavov. Vedci napríklad na základe rozborov získaných údajov došli k záveru, že existujú priame dôkazy o dávnej existencii jazier, ktoré mohli hostiť mikrobiálny život.

Vody teda na Marse bolo niekedy dosť. Samotná voda je síce podmienkou, no nestačí ako dôkaz, že na Marse existoval život. Treba ešte pridať zdroj energie, ktorý by poháňal metabolizmus organizmov, a zdroj uhlíka na vybudovanie bunkových štruktúr. Vhodné sú na to napríklad aminokyseliny a iné organické molekuly. Tie Curiosity ešte nenašlo. Nie je to však prekvapujúce, keď sa vezme do úvahy, že Mars je milióny rokov vyprahnutou pustatinou, navyše stále bombardovanou radiáciou z vesmíru. A ani samotný objav organických molekúl by ešte nedával nezvratný dôkaz o dávnej existencii marťanských baktérií. Organické látky totiž môžu vzniknúť aj nebiologickými procesmi.

Curiosity sa však ešte nedostal na Mount Sharp. Tam by sa mohli ukrývať stopy po organickej chémii. Ideálna lokalita na prieskum je v súčasnosti od vozidla vzdialená osem kilometrov, takže bude pár mesiacov trvať, kým sa tam dostane. Aj keby sa Curiosity nevenoval žiadnej výskumnej činnosti, dokázal by prekonať len sto metrov za deň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Curiosity #mars #NASA