Projekt cesty na Mars neuspeje, tvrdí írsky kandidát

Írsky vedec Joseph Roche, ktorý sa dostal do tretieho, užšieho kola výberu kandidátov pre jednosmernú cestu na Mars, tvrdí, že projekt je odsúdený na neúspech. Cestu plánuje holandská nezisková spoločnosť Mars One. Roche tvrdí, že pochybný je už spôsob výberu kandidátov aj to, že Mars One nabáda uchádzača k úhrade rôznych poplatkov, aby sa posunuli v poradovníku.

18.03.2015 14:39
Mars Foto:
Červená planéta očami Hubblovho vesmírneho teleskopu. Pri póloch Mars zahaľujú biele oblaky vodného ľadu.
debata (8)

Roche, ktorý má doktorát z fyziky aj astrofyziky sa k ceste na Mars bez možnosti návratu prihlásil medzi prvými. Postupne v ňom vraj začali narastať obavy z toho, že sa misia vôbec neuskutoční a či vybrané peniaze poslúžia na financovanie Mars One, píše britský denník The Independent.

Hoci Mars One vyhlasovala, že pri triedení kandidátov využíva lekára a ďalších odborníkov, Roche údajne absolvoval len krátke rozhovory cez Skype a ďalšie testy. Tie podľa neho nezodpovedali nárokom, aké by na potenciálnych vesmírnych pionierov mali byť. Roche síce osobne nestretol žiadneho ďalšieho uchádzača, ale jeho osobné testy boli príliš jednoduché na to, aby boli vypovedajúce. Spočívali vo vyplnení dotazníka, prehliadke obvodným lekárom, nahranie videa a krátkej konverzácii na Skype.

Vizualizácia marťanskej základne pre 24 osôb. Foto: ILUSTRÁCIA: MARS-ONE.COM
mars, obyvatelia, vesmírna stanica Vizualizácia marťanskej základne pre 24 osôb.

Riaditeľka komunikácie Mars One Suzanne Flinkenflögeová v reakcii Rocheovi vyčítala, že v rozhovore, ktorý poskytol webu Medium, uviedol mnoho „falošných obvinení“. Roche tvrdí, že spoločnosť Mars One nabáda finalistov k tomu, aby platili najrôznejšie poplatky a dostali sa tak do čela uchádzačov. Misia bude totiž stáť odhadom miliardy eur. Mars One ju chce financovať prostredníctvom televíznej reality show, ktorá bude sledovať jednotlivých kandidátov mieriacich na červenú planétu.

Kandidáti majú svoje profily na stránke https://community.mars-one.com/, kde tiež zbierajú body za postup ďalšími kolami. Roche povedal, že v poradovníku sa posúvajú aj vtedy, keď si zakúpi tovar od Mars One, napríklad plagáty alebo darujú peniaze na projekt. Uchádzači vpredu sú viac viditeľní a častejšie sa preto objavujú v médiách. Keď za to dostanú zaplatené, požaduje vraj Mars One tri štvrtiny sumy. Tí, čo sú v poradovníku vpredu, sú tak zrejme tí, čo vygenerovali najviac peňazí a nie tí, čo boli najúspešnejší v testoch, povedal Roche.

Spoločnosť Mars One uviedla, že veľa kandidátov na čelných miestach neplatilo nič iba vstupný poplatok a naopak niektorí z tých, ktorí na misiu významne prispeli, do ďalšieho kola vybraní neboli.

Do tretieho kola projektu sa podľa webu Mars One dostalo 100 ľudí z pôvodných 202 586. Je medzi nimi aj jedna Češka, u ktorej sa v zozname vybraných uvádza meno Lucy a vek 25 rokov. Ďalšie kolá selekcie sa budú týkať výberu tímov, ktoré by boli schopné obstáť v zložitých podmienkach pri budovaní základní na Marse. Tieto tímy potom absolvujú výcvik v simulovaných podmienkach červenej planéty. Roche súdi, že projekt neuspeje a ľudia by tak mohli stratiť vieru vo vedu. To je vraj jeho nočná mora aj preto, že sa na projekte sám zúčastňuje.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #misia #Mars One