Pri väčšine hviezd je obývateľná planéta

V našej galaxii Mliečna cesta astronómovia dosiaľ našli tisícky exoplanét. Takisto našli mnoho hviezd, okolo ktorých obieha hneď niekoľko planét a aspoň niektoré z nich v tzv. obývateľnej zóne, čo je vzdialenosť od hviezdy umožňujúca existenciu vody v tekutom skupenstve na jej povrchu. Na základe týchto údajov z Keplerovho teleskopu dánski vedci vypočítali, že väčšina hviezd v našej galaxii má aspoň jednu "obývateľnú" planétu.

19.03.2015 10:17 , aktualizované: 11:00
Exoplanéta HD 189733b vesmír Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

„Naše výpočty ukazujú, že v Mliečnej ceste sú miliardy hviezd, ktoré majú jednu až tri planéty v obývateľnej zóne, na ktorých by mohla byť voda a existovať život,“ uviedli výskumníci z Inštitútu Nielsa Bohra pri Kodanskej univerzite. Výsledky štúdie zverejnili v žurnále Monthly Notices, ktorý vydáva britská Kráľovská astronomická spoločnosť.

Teleskop Kepler potvrdil existenciu takmer dvetisíc exoplanét, teda planét mimo našej slnečnej sústavy. Existencia ďalších tisícok čaká na oficiálne potvrdenie. Ako sa ukázalo, mnoho hviezd má 2 až 6 planét a potenciálne aj viac, ale ušli pozornosti teleskopu. Kepler je totiž stavaný najmä na hľadanie veľkých plynných planét, ako je Jupiter, no ktoré obiehajú blízko okolo hviezdy a ich povrch je príliš rozpálený na to, aby tam mohol existovať život, ako ho poznáme na Zemi.

Na vypočítanie množstva obývateľných planét v našej galaxii vedci použili 250 rokov starú metódu známu ako Titiusov-Bodeho zákon. Pomocou neho v roku 1770 správne vypočítali existenciu Uránu ešte predtým, ako bol objavený pomocou teleskopov. Titiusov-Bodeho zákon je vlastne vyjadrenie približných hodnôt vzdialenosti planét od slnka.

„Rozhodli sme sa použiť túto metódu na vypočítanie približnej pozície planét v 151 planetárnych systémoch, v ktorých Keplerov teleskop našiel tri až šesť planét. V 124 systémoch sa platnosť Titiusov-Bodeho zákona potvrdila. Takisto sme sa pokúsili predpovedať existenciu planét, ktoré v určitých systémoch podľa tohto zákona chýbajú. Vybrali sme také, kde je dobrá šanca, že by ich Kepler mohol spozorovať,“ uviedol Steffen Jacobsen z Kodanskej univerzity. Teraz vedci žiadajú astronómov z celého sveta, aby sa na dáta z Keplera ešte raz pozreli a potvrdili alebo vyvrátili, či sa tam chýbajúca planéta skutočne nachádza.

Podľa ich predbežných výpočtov však okolo každej hviezdy obiehajú 1 až 3 planéty v obývateľnej zóne. „Ak by ste tieto výpočty rozviedli, tak len v našej galaxii môžu byť miliardy hviezd s miliardami obývateľných planét, na ktorých je tekutá voda a kde by mohol existovať život,“ dodal Jacobsen.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #vesmír #exoplanéty