Rusko upravilo plány letov na Mesiac

Rusko sa vzdalo plánu na vývoj superťažkej nosnej rakety, ktorá by na Mesiac dopravila kozmickú loď s ľudskou posádkou. Kozmická agentúra Roskosmos pôvodne plánovala vyrobiť ťažkú raketu do roku 2025, teraz vraj dospela k názoru, že postačia dve menšie rakety.

24.03.2015 11:00
debata (7)

Superťažká raketa Angara s nosnosťou až 190 ton sa vo výhľadových plánoch Roskosmosu objavila predvlani ako súčasť programu na obdobie 2016–2025. V prvej verzii mala mať nosnosť 80 ton, v druhej 190 ton. Nedávno však Roskosmos podľa agentúry TASS odporučil obmedziť sa len na „technickú prípravu“ tohto projektu. Na let na Mars totiž bude podľa ruských expertov superťažká raketa nevyhnutná.

Na let na Mesiac medzitým využije Roskosmos dva štarty ľahšieho modelu Angara A5B s nosnosťou 35 ton. Prvá raketa vynesie na obežnú dráhu kozmickú loď a prvú pohonnú jednotku, druhá potom ďalšiu pohonnú jednotku, ktorá umožní cestu na Mesiac. Prvé štarty sa majú začať v druhej polovici 20. rokov. V roku 2028 chcú ruskí vedci začať budovať na obežnej dráhe okolo Mesiaca stálu vesmírnu stanicu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #raketa #nosná raketa #Roskosmos