Opportunity na Marse zvládol maratón

Marťanské vozidlo Opportunity americkej vesmírnej agentúry NASA zaznamenalo nový rekord, keď na Marse prešlo dĺžku maratónskeho behu. NASA oznámila, že "tachometer" prístroja ukázal vzdialenosť 42,1 kilometra. Dosiahnutie rekordu mu trvalo 11 rokov a dva mesiace.

27.03.2015 13:00
Opportunity, Mars Foto:
Rover Opportunity pristál na Marse 25. januára 2004.
debata

Vedci z laboratória, ktorí misiu roveru na Marse riadia, sa údajne chystajú osláviť úspech vozidla Opportunity usporiadaním vlastných maratónskych štafetových pretekov. Vlani prístroj dosiahol rekord, keď prešiel najďalej z ľudských robotických aparátov na iných vesmírnych telesách. Dosiahnutím 40,25 kilometra vtedy rover Opportunity prekonal rekord dosiahnutý v roku 1973 na Mesiaci niekdajšom sovietskym automatickým prieskumníkom Lunochod 2. Ten podľa prepočtov amerických vedcov prešiel v priebehu necelých piatich mesiacov 39 kilometrov.

Rover Opportunity pristál na Marse 25. januára 2004 a počítalo sa, že bude rovnako ako sesterské vozidielko Spirit pracovať tri mesiace. O šesť rokov neskôr vytvoril rekord v dĺžke fungovania človekom vyslaného prieskumného aparátu na červenej planéte. Dovtedy ho držala americká sonda Viking 1. Počas svojej misie Opportunity na planéte okrem iného našiel dôkazy o niekdajšej prítomnosti vody, čím podporil teórie, že na Marse kedysi mohli byť podmienky na existenciu života. Opportunity sa v roku 2011 podarilo objaviť zatiaľ najpresvedčivejší dôkaz o tom, že sa na tejto planéte v minulosti vyskytovala tečúca voda. Ide o žilu sadrovca vystupujúcu z horniny, ktorú Opportunity našiel na okraji kráteru Endeavour. Sadrovec sa väčšinou vytvára v mieste, kde voda preteká horninou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #Rover #Opportunity