Aký vplyv má na človeka dlhý pobyt vo vesmíre? Zistí to nová posádka na ISS

Ruská loď Sojuz TMA-16M s trojčlennou americko-ruskou posádkou po šesťhodinovom lete úspešne zakotvila na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Oznámili to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a ruské riadiace stredisko.

28.03.2015 17:15
ISS, Sojuz, raketa, štart Foto: ,
Ruská loď Sojuz TMA-16M počas štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).
debata (14)

Ruský kozmonaut Michail Kornijenko a americký astronaut Scott Kelly pobudnú na obežnej dráhe celý jeden rok, teda dvojnásobok zvyčajnej doby. Ruský kozmonaut Gennadij Padalka, tretí člen posádky, sa na Zem vráti po obvyklom šesťmesačnom pobyte. NASA a ruská kozmická agentúra Roskosmos medzitým informovali o spoločnej dohode o budúcej vesmírnej spolupráci.

Cieľom predĺženej misie Kornijenka a Kellyho je získať dôležité informácie, ktoré sa týkajú dlhodobého pobytu vo vesmíre a jeho vplyvu na ľudský organizmus. Poznatky majú byť využité na prípravu ciest ľudských posádok do hlbokého vesmíru, vrátane plánovaných výprav na Mars niekedy v budúcnosti. Pilotované expedície na červenú planétu by mali trvať dva až tri roky. Americko-ruská dvojica kozmonautov by na ISS mala stráviť 342 dní.

NASA nikdy nevyslala kozmonauta na tak dlhý čas

Ruská loď odštartovala v piatok večer z kozmodromu Bajkonur v kazašských stepiach. Na orbitálnom komplexe zakotvila v sobotu o 02.34 h stredoeurópskeho času po bezproblémovom šesťhodinovom lete. Padalka, Kornijenko a Kelly sa na ISS pripojili k tamojšej posádke. Tvoria ju veliteľ Američan Terry Virts, Talianka Samantha Cristoforettiová a ruský kozmonaut Anton Škaplerov, ktorí sa majú vrátiť v polovici mája.

NASA nikdy nevyslala svojich astronautov do vesmíru na dlhšie ako sedem mesiacov. Rusi naopak majú za sebou rekordný štrnásťmesačný let. Podnikol ho Valerij Poljakov, ktorý v rokoch 1994 až 1995 strávil na bývalej sovietskej stanici Mir 437 dní. Vyše 300 dní strávili v kozme ešte ďalší piati Rusi.

Po úspešnom lete oznámili USA a Rusko pokračovanie svojej kozmickej spolupráce aj po uzatvorení ISS, ku ktorému by malo dôjsť v roku 2024. „Roskosmos a NASA budú spoločne pracovať na programe budúcej orbitálnej stanice,“ vyhlásil na tlačovej konferencii šéf Roskosmosu Igor Komarov. Na konferencii v Bajkonure bol prítomný aj riaditeľ NASA Charles Bolden.

„NASA a my sme sa spoločne zhodli, že vyvinieme spoločný systém pre realizáciu programov pilotovaných letov. Pre budúcnosť je veľmi dôležité, aby spoločnosti našich krajín pracovali s jednotnými štandardmi,“ dodal Komarov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #Roskosmos