Stroj Solar Impulse 2 zavŕšil piatu etapu

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 úspešne zvládlo piatu etapu cesty okolo sveta. Po lete trvajúcom 22,5 hodiny, ktorý sa začal v barmskom meste Mandalaj, bezpečne pristál v čínskom Čchung-čchingu.

01.04.2015 14:00
Solar Impulse, Foto: ,
Autormi projektu sú Švajčiari André Borschberg (druhý zľava) a Bertrand Piccard (druhý sprava), ktorí sa pri pilotovaní jednosedadlového stroja striedajú.
debata

Lietadlo čakalo desať dní na priaznivejšie počasie, no nakoniec pristálo so značným oneskorením kvôli silnému protivetru. Autormi projektu sú Švajčiari André Borschberg a Bertrand Piccard, ktorí sa pri pilotovaní jednosedadlového stroja striedajú. Pilotom piatej etapy bol Piccard. Podľa neho bola piata etapa zatiaľ najťažšia.

Lietadlo malo podľa pôvodného plánu po krátkej prestávke zamieriť hneď do Nankingu. Let bol však nakoniec o niekoľko dní odložený kvôli nepriaznivému počasiu a z bezpečnostných dôvodov. Celému tímu nezostáva iné, ako čakať na zlepšenie poveternostných podmienok. Ďalší úsek dlhý 1 190 kilometrov má trvať zhruba 20 hodín.

„Sme unavení, ale sme aj tak veľmi, veľmi šťastní, že sme v Čchung-čchingu,“ povedal po lete inžinier misie Michael Anger. „V Číne to bolo náročné najmä pre Bertranda, ale aj pre tím, ktorý pripravoval dva lety v rade. Potom popoludní zrušil druhý (nasledujúci) let pre zlé počasie v Nankingu,“ dodal.

Cesta lietadla Solar Impulse 2 okolo sveta sa začala 9.¤marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Piccard a Borschberg sa pomocou letu snažia podporiť využívanie slnečnej energie.

Solar Impulse 2 je zlepšenou verziou prvého lietadla Solar Impulse, ktoré obaja piloti vyskúšali pri preletoch nad Európou, Afrikou a USA. Na svojom povrchu má 17 248 fotovol­tických článkov, ktoré pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídel 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Váži však len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

Cesta okolo sveta má trvať päť mesiacov, z toho samotné lety 25 dní. Celá trasa by odhadom mala byť dlhá okolo 35-tisíc kilometrov. Najväčšou výzvou bude prelet Tichého a Atlantického oceánu, pričom najdlhšia etapa na trase bude prelet z Nankingu na tichomorské Havajské ostrovy. Potrvá päť dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Solar Impulse 2