Mimozemšťanov nájdeme čoskoro, tvrdí NASA

Dôkazy o mimozemskom živote sa nájdu najneskôr do 20 rokov, predpokladá americká vesmírna agentúra NASA. Pôjde však o mikróby, nie o "zelených mužíčkov", upozornila vedkyňa NASA Ellen Stofanová.

10.04.2015 14:00
debata (17)

„Silné indície o tom budeme mať podľa môjho názoru v budúcom desaťročí a definitívne dôkazy v najbližších desiatich až dvadsiatich rokoch,“ povedala Stofanová na vedeckej konferencii vo Washingtone.

„Vieme, kam sa máme pozerať, vieme, ako sa máme pozerať, a vo väčšine prípadov na to máme aj technológie,“ tvrdí vedkyňa. Upozornila však, že nepôjde o mimozemšťanov podobných ľuďom. „Nehovoríme tu o malých zelených mužíčkoch. Hovoríme o mikróboch,“ zdôraznila Stofanová.

Marťanské vozidlo Curiosity už našlo možné stopy po niekdajšom živote na planéte Mars. Vo vzorke horninového prachu robot našiel okrem iného stopy síry, dusíka, fosforu a uhlíka.

To všetko sú pritom chemické prvky zohrávajúce dôležitú úlohu pri vzniku života. Z toho sa dá podľa NASA usudzovať, že v minulosti mohol na červenej planéte existovať život na mikrobiálnej úrovni.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #mikrób #mimozemšťania