Na Marse stále môže byť tekutá voda

Blízko pod povrchom Marsu našlo vozidlo Curiosity nepriame dôkazy, že na červenej planéte stále môže existovať voda v tekutom skupenstve. Mars by mal byť pritom príliš chladný, aby niečo také bolo možné, no zmes so soľou dovoľuje udržať vodu v skvapalnenom stave. Nový objav podporuje predpoklad, že tmavé pruhy na stenách marťanských kráterov mohli byť vyformované tečúcou vodou.

15.04.2015 09:45
Curiosity, marťanské vozidlo, Mars, Foto:
Marťanské vozidlo Curiosity síce našlo tekutú vodu, no piť sa rozhodne nedá. Je plná jedovatého chloristanu.
debata

Podľa vedcov tenké vrstvičky vody vznikajú vďaka chloristanu, ktorý absorbuje vodnú paru z atmosféry. Teplota tejto vody, alebo skôr vodnej brečky či soľanky, je mínus 70 stupňov Celzia. Nepredpokladá sa preto, že by v nej mohli žiť nejaké mikroorganizmy. Okrem toho chloristan, nazývaný tiež perchlorát, pôsobí na pozemské rastliny ako silný jed a používa sa aj v zbrojárskom priemysle.

Odborníci dospeli k tvrdeniu o možnosti existencie tekutej vody na Marse na základe kombinácie údajov z viacerých prístrojov sondy. Výsledky ich meraní ukazujú, že na rovníku Marsu, kde sonda pristála, sú vhodné podmienky na vytvorenie takýchto slaných tekutých vrstiev v noci, no cez deň, keď sa teplota zvýši, sa voda vyparí. Predpokladajú však, že vo vyšších zemepisných šírkach, kde je vyššia vlhkosť a nižšie teploty, by tieto vrstvy mohli byť prítomné celoročne. Výskumníci z americkej vesmírnej agentúry o tom informovali v odbornom žurnále Nature Geoscience.

„Dôležité je, že sme našli akýsi vodný cyklus založený na chloristane, vodných parách a vodnej brečke. Na Zemi je to cyklus medzi atmosférou, dažďom a povrchom,“ uviedol pre BBC Javier Martin-Torres, ktorý pracuje na analýze dát získaných vozidlom Curiosity.

Sonda Curiosity má veľkosť osobného automobilu, šesť kolies a je vybavená napríklad robotickým ramenom, niekoľkými spektrometrami, vŕtačkou, dvoma videokamerami či laserom a ďalšími nástrojmi, ktoré analyzujú vzorky. Jej hlavnou úlohou je hľadať dôkazy, či boli na Marse niekedy vhodné podmienky pre mikrobiologic­ký život.

Do vesmíru ju vyniesla raketa Atlas 5, ktorá vyštartovala 26. novembra 2011 z floridského Mysu Canaveral. Na Marse pristála 6. augusta 2012 v kráteri Gale, ktorý si vedci vybrali ako miesto pristátia pre jeho početné vrstvy sedimentov a pre vrch Sharp vysoký takmer päť kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Curiosity #mars