Po prehľadaní stotisíc galaxií mimozemšťanov nenašli

Pátranie po vyspelých mimozemských civilizáciách vyšlo naprázdno. Astronómovia preskúmali stotisíc galaxií, ktoré nasnímal teleskop WISE, no žiadne dôkazy o mimozemšťanoch nenašli.

17.04.2015 11:10
galaxia, NASA, hviezdy, obloha, vesmír, Foto:
Snímka galaxie ako ju vidí vesmírny teleskop WISE. Oranžová farba sú emisie tepla z hviezd na ramenách galaxie. Žiadne z týchto tepelných emisií však nevyprodukovali vyspelé mimozemské civilizácie.
debata (19)

„Výskum sme postavili na tom, že ak existuje vyspelá civilizácia, ktorá dokázala kolonizovať celú galaxiu, tak by produkovala energiu v strednom infračervenom spektre. A práve na túto vlnovú dĺžku sa zameriava teleskop WISE,“ uviedol Jason Wright z Centra pre exoplanéty a obývateľné svety pri Pensylvánskej štátnej univerzite.

„My si možno nevieme predstaviť, že by vyspelí mimozemšťania používali energiu z hviezd na prevádzku svojich počítačov, vesmírne lety, komunikáciu a podobne. No zákony termodynamiky nám hovoria, že táto energia by bola vyžiarená ako teplo v podobe infračerveného žiarenia. Rovnaké fyzikálne zákony spôsobujú, že aj naše počítače pri používaní vyžarujú teplo,“ povedal Wright.

Teoretický fyzik Freeman Dyson v 60. rokoch navrhol, že pokročilé mimozemské civilizácie by sa dali vystopovať podľa ich infračervených emisií. Presné merania tohto typu umožnil až vesmírny teleskop WISE. Pátranie po mimozemšťanoch viedol Roger Griffith, ktorý prehľadal takmer celý katalóg meraní teleskopu, čo bolo takmer 100 miliónov záznamov. Hľadal objekty, ktoré emitujú priveľa stredného infračerveného žiarenia. Potom po jednej preskúmal asi 100-tisíc galaxií, ktoré sa zdali najvhodnejšími kandidátmi. „Našli sme 50 galaxií, ktoré produkujú veľa takéhoto žiarenia. Tie podrobíme detailnému skúmaniu a budeme sa snažiť zistiť, či toto žiarenie má prirodzený pôvod, alebo by mohlo naznačovať prítomnosť vyspelej mimozemskej civilizácie,“ dodal Wright.

Podľa neho je však aj nenájdenie mimozemšťanov zaujímavé vedecké zistenie: „Znamená to, že zo stotisíc preskúmaných galaxií žiadna nie je obývaná mimozemšťanmi, ktorí by využívali energiu hviezd na svoje vlastné potreby. To je zaujímavé, pretože tieto galaxie sú miliardy rokov staré, čo je dostatok času na to, aby ich kolonizovali mimozemšťania, ak by existovali. Takže buď neexistujú, alebo nevyužívajú dosť energie na to, aby sme ich zbadali.“

Nové pátranie výrazne rozšírilo podobné snahy z minulosti. „V predchádzajúcej štúdii o civilizáciách v iných galaxiách sme sa pozreli len asi na 50 galaxií a nehľadali sme teplo, ktoré by mohli produkovať. Toto je nová oblasť výskumu,“ uviedol k tomu Brenda Mullan, riaditeľ Buhlovho planetária v Pittsburghu.

Pri pátraní po mimozemšťanoch vedci našli aj zaujímavé dosiaľ nepoznané vesmírne objekty. Objavili ich na miestach, ktoré sa pri pohľade cez viditeľné spektrum svetla javia ako úplne prázdne. Teleskop WISE v nich však uvidel skupinu veľmi mladých hviezd, ktoré vznikajú z dosiaľ nepoznaného molekulárneho prachu. „Čím detailnejšie sa pozeráme na tieto galaxie, tým viac zvyšujeme citlivosť na infračervené žiarenie a zlepšujeme našu schopnosť odlíšiť prirodzený zdroj od umelého. Táto pilotná štúdia je len začiatok,“ vyhlásil Wright.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #galaxia #mimozemšťania