Hubble oslavuje 25 rokov

Na obežnej dráhe vo výške 552 kilometrov pred 25 rokmi roztiahol solárne panely azda najznámejší a najslávnejší vesmírny teleskop všetkých čias. Do vesmíru ho 24. apríla 1990 vyniesol raketoplán Discovery a odvtedy Hubblov vesmírny teleskop prispel k poznaniu kozmu mnohými objavmi.

24.04.2015 10:59
Hubblov teleskop Foto:
Ohňostroj mladých hviezd pre Hubblov teleskop. Snímka bola zverejnená pri príležitosti jeho 25-ročného jubilea.
debata (1)

Zabezpečil napríklad dôkazy o existencii tmavej hmoty a energie a supermasívnych čiernych dier, našiel najstaršie známe galaxie a pomohol spresniť vek vesmíru na 13,5 miliardy rokov. Popri tom poslal na Zem tisícky dovtedy nevídaných fotografií. Funguje dodnes a očakáva sa, že „potiahne“ ešte aspoň 5 rokov.

Teleskop pomenovaný podľa astronóma Edwina Hubbla zostrojili vedci z americkej vesmírnej agentúry NASA a európskej agentúry ESA. Zrkadlo teleskopu má priemer 4,2 metra a celý aparát váži takmer 12 ton. Vesmírom letí rýchlosťou 8 kilometrov za sekundu a tak mu jeden obeh Zeme trvá len 96 minút.

Hubblov teleskop za takmer 3 miliardy dolárov sa však na nemilé zistenie vedcov narodil „slepý.“ Prvé snímky boli rozmazané. Oprava spočívala v nasadení páru malých zrkadiel pred teleskop. Bolo to akoby mu nasadili okuliare. Nebola to posledná oprava. Teleskop si vyžiadal ešte štyri výstupy astronautov do kozmu. Posledná bola v máji 2009 a ďalšie sa už neplánujú.

Opravy však dali teleskopu aj nové technológie. Súčasný Hubble je oveľa výkonnejší ako pred 25 rokmi. Dokáže napríklad pozorovať vesmír v rozličných vlnových dĺžkach od takmer infračervených, cez viditeľné spektrum až po takmer ultrafialové. Za nasledovníka Hubbla sa najčastejšie označuje vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST), na ktorom sa pracuje už viac ako desaťročie. Webbov teleskop síce bude vesmír sledovať na iných vlnových dĺžkach ako Hubble, ale aj od neho sa očakávajú prelomové zistenia, ktoré pomôžu lepšie poznať vesmír a naše miesto v ňom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hubblov teleskop