Nákladná loď Progress má na ceste k ISS problémy

Ruská nákladná kozmická loď Progress, ktorá v utorok odštartovala z Bajkonuru k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), má problémy. Podľa agentúry Interfax nepracujú vysielacie antény a na Zem neprichádzajú žiadne letové dáta. Progress sa okrem toho pohybuje na inej obežnej dráhe, než bola stanovená.

28.04.2015 13:09
debata (4)

Let na ISS bol prevedený do dlhšieho dvojdňového režimu namiesto predpokladaného šesťhodinového.

Experti ruského Roskosmosu zatiaľ nepoznajú príčinu vzniknutých ťažkostí. Slnečné batérie sa roztvorili podľa plánu, ale tri z piatich vysielacích antén sa údajne nevysunuli. V dôsledku toho do pozemného strediska neprichádzajú telemetrické údaje, teda dáta o priebehu letu a výkone hnacích agregátov.

Antény Progress podľa agentúry TASS potrebuje aj na automatické pripojenie k ISS. Ak sa ich nepodarí na diaľku aktivovať, môže pozemné riadiace stredisko použiť záložný ručný režim priblíženia.

Problémom je podľa ruských expertov tiež obežná dráha, na ktorú nákladnú loď vyniesla nosná raketa Sojuz. Kvôli poruche jedného z jej stupňov sa teraz Progress pohybuje na inej obežnej dráhe, než bolo stanovené.

Velenie americkej protivzdušnej a kozmickej obrany NORAD oznámilo, že ruská loď sa pohybuje na takzvanej „krátkodobej obežnej dráhe“. Podľa amerických expertov to znamená, že pokiaľ nebude letová dráha Progressu upravená, nákladnú loď pravdepodobne čaká skaza.

Ruské pilotované aj bezpilotné lety k ISS od vlaňajška prešli na skrátený, šesťhodinový režim. Vedenie Roskosmosu v dnes – (utorok, 28.4.2015) podľa Interfaxu rozhodlo, že pre technické problémy poletí Progress k ISS dva dni. S medzinárodnou stanicou sa mal podľa pôvodného plánu spojiť o 15:07 SELČ.

Rokov Progress má byť príspevkom k oslavám 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom. Čelo nosnej rakety Sojuz bolo vyzdobené vyobrazením ruského Radu Veľkej vlasteneckej vojny a čestnej Georgievskej stuhy. Niekoľko stúh, ktoré sú v Rusku tradičným symbolom vojenskej cti, vezie Progress i šesťčlennej rusko-americko-talianskej posádke ISS. Na palube je aj kópia jednej z víťazných bojových zástav Červenej armády.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Zem #Progress