Skaza kozmickej lode Progress je už neodvratná, úlomky dopadnú na Zem

Ruskí odborníci už stratili možnosť riadeného zániku kozmickej lode Progress a aparát samovoľne zamieri do hustých vrstiev atmosféry. Oznámili to v stredu v Moskve zdroje z kozmickej agentúry Roskosmos.

29.04.2015 14:22
debata (88)

Prípadné úlomky lode vraj môžu medzi 7. a 11. májom dopadnúť kdekoľvek v páse medzi zhruba 52. rovnobežkami severnej a južnej šírky. V Európe táto zóna leží južne od čiary spájajúce mestá Amsterdam, Berlín a Varšavu.

Pracovníci riadiaceho strediska v Koroljove pri Moskve sa v noci opakovane, ale márne, snažili nadviazať s trucujúcim Progressom kontakt. Po utorňajšom štarte sa Progressu neroztvorili vysielacie antény, čo zablokovalo komunikáciu s pozemným riadiacim strediskom. Kvôli poruche nosnej rakety Sojuz sa navyše loď ocitla na nesprávnej obežnej dráhe, na ktorej sa podľa expertov bez povelov zo Zeme udrží len niekoľko dní.

„Je to vôbec prvýkrát, čo k takejto situácii došlo. Takáto porucha sa ešte nikdy pri tomto type lode nevyskytla,“ vyjadril sa k udalosti aj šéf Českej kozmickej kancelárie Jan Kolář. „Myslím si, že loď zhorí v atmosfére bez zvyškov, ale nie je vylúčené poľa okamžitej hustoty atmosféry a podľa polohy, ako bude loď vstupovať do atmosféry, že by mohla nejaká časť aj tento proces prežiť,“ uviedol Kolář. Podľa neho by však išlo o malé kusy s hmotnosťou maximálne jeden kilogram.

Rusi pred dopadom úlomkov vydajú varovanie

Súhlasí s ruskými vedcami, ktorí určili možný priestor dopadu. Podľa Kolářa pripadá do úvahy ktorékoľvek miesto na zemeguli medzi 51,6 stupňa južnej a severnej šírky. Podľa agentúry Interfax vydajú ruské úrady varovanie pred pádom úlomkov niekoľko hodín vopred s určením presnejšieho miesta dopadu.

Agentúra TASS napísala, že povely zo Zeme síce na palubu Progressu odchádzali, odozva však nebola žiadna. Ďalšie pokusy už opakovať nebudú. „Situácia je bezvýchodisková. Kontrolovaný zostup nie je možný,“ uviedla agentúra. V moskovských médiách sa objavujú špekulácie, že nehoda ovplyvní harmonogram ďalších štartov k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) vrátane pilotovaných letov.

Spolu s loďou zhoria aj 2,5 tony nákladu určeného pôvodne šesťčlennej posádke ISS, ale aj zbierka predmetov, ktorých dopravenie na stanicu malo byť pripomienkou 70. výročia víťazstva sovietskych vojsk nad nacistickým wehrmachtom. Sú to tzv. georgievské stuhy, ruský vojnový symbol, a tiež kópia víťaznej zástavy Červenej armády.

Ruskí odborníci sledujú problémy Progressu s nemalým znepokojením, uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy. Ide totiž o prakticky identickú verziu kozmickej lode s tou, ktorá sa používa na pilotované lety.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #kozmická loď #Progress