Ruská raketa s mexickou družicou havarovala

Ruská nákladná raketa Proton-M, ktorá v sobotu ráno odštartovala z kazašského kozmodrómu Bajkonur s mexickou spojovacou družicou na palube, havarovala. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na kozmickú agentúru Roskosmos.

16.05.2015 09:35
debata (34)

Trosky údajne dopadli v okolí sibírskeho mesta Čita, úrady túto informáciu doteraz nepotvrdili.

Raketa odštartovala o 07:47 SELČ a zhruba o deväť minút neskôr došlo podľa agentúry TASS k „neštandardnej situácii“. Stalo sa tak asi minútu pred oddelením tretieho stupňa rakety od časti s mexickou družicou MexSat-1.

„Došlo k neštandardnej situácii, reportáž skončila,“ uviedol na stránke Roskosmosu komentátor letu. Podľa agentúry Interfax sa vo 498. sekunde letu núdzovo vypol motor tretieho stupňa.

Predchádzajúci štart rakety Proton-M sa odohral 19. marca a raketa vyniesla na obežnú dráhu ruskú spojovaciu družicu. O rok skôr Proton-M s družicou rovnakého typu zhorel v atmosfére.

Mexickú družicu o váhe 5,4 tony vyrobila americká firma Boeing. Mala slúžiť potrebám národnej bezpečnosti aj civilným a humanitárnym programom. Na obežnej dráhe mala zotrvať 15 rokov.

Ďalšie lety rakiet Proton boli pozastavené do vyšetrenia príčin sobotnej havárie, čo podľa agentúry Interfax môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Štart rakety s britskou družicou, plánovaný na počiatok júna, bude odložený.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #havária #Rusko #družica #vesmírna raketa