Ruská raketa s mexickou družicou havarovala

Ruská nákladná raketa Proton-M, ktorá v sobotu ráno odštartovala z kazašského kozmodrómu Bajkonur s mexickou spojovacou družicou na palube, havarovala. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na kozmickú agentúru Roskosmos. Ide o ďalší v rade neúspechov ruského vesmírneho programu.

18.05.2015 10:00
Rusko, Bajkonur, Proton-M, raketa, štart rakety, Foto:
Ruská raketa Proton-M pred štartom z Bajkonuru.
debata

V médiách sa objavili nepotvrdené informácie, že úlomky dopadli v okolí sibírskeho mesta Čita, kde údajne mohli spôsobiť lesný požiar. Panovali aj obavy zo zamorenia prírody silne toxickým palivom. Roskosmos však ubezpečil, že raketa „takmer úplne“ zhorela v atmosfére a vplyv žiadnych trosiek zaznamenaný nebol.

Raketa odštartovala v sobotu ráno o 7.47 SELČ a zhruba o deväť minút neskôr prišlo podľa agentúry TASS k „neštandardnej situácii“. Stalo sa tak asi minútu pred oddelením tretieho stupňa rakety od časti s mexickou družicou MexSat-1.

„Prišlo k neštandardnej situácii, reportáž sa skončila,“ uviedol na stránke Roskosmosu komentátor letu. Podľa agentúry Interfax sa v 498. sekunde letu núdzovo vypol motor tretieho stupňa.

Predchádzajúci štart rakety Proton-M sa odohral 19. marca a raketa vyniesla na obežnú dráhu ruskú spojovaciu družicu. V máji 2014 Proton-M s družicou rovnakého typu zhorel v atmosfére.

V roku 2013 zlyhala krátko po štarte raketa s tromi satelitmi ruského navigačného systému Glonass. Po tomto neúspechu nasledovali kádrové zmeny v ruskom kozmickom sektore.

Minulý mesiac porucha nosnej rakety Sojuz zavinila skazu kozmickej nákladnej lode Progress, ktorá mala dopraviť nové zásoby na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

A len niekoľko hodín pred skazou rakety s mexickou družicou nedokázala ruská nákladná loď Progress M-26M, zakotvená na ISS, zažať svoje motory, aby upravila dráhu orbitálnej stanice.

Mexickú družicu s hmotnosťou 5,4 tony vyrobila americká firma Boeing. Mala slúžiť pre potreby národnej bezpečnosti, ako aj civilným a humanitárnym programom. Na obežnej dráhe mala zotrvať 15 rokov.

Ďalšie lety rakiet Proton boli pozastavené do vyšetrenia príčin havárie, čo podľa agentúry Interfax môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Štart rakety s britskou družicou, plánovaný na začiatok júna, bude odložený.

Proton pôvodne postavili sovietski konštruktéri v 60. rokoch minulého storočia ako medzikontinentálnu balistickú raketu, mieriacu jadrovými hlavicami na Spojené štáty, ako úhlavného nepriateľa počas studenej vojny.

Komerčné lety týchto ťažkých nosných rakiet s družicami do vesmíru teraz obstaráva rusko-americká spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #Bajkonur #nosná raketa #vesmírna raketa #Roskosmos