Vesmírne agentúry zaútočia na asteroid

Bruce Willis to vo filme Armageddon dokázal. Nebezpečný asteroid rozbil pomocou jadrovej zbrane a tak zachránil planétu pred fatálnou kolíziou s vesmírnym telesom. Teraz sa americká vesmírna agentúra NASA a európska vesmírna agentúra ESA chcú pokúsiť o niečo podobné. Chcú zistiť, či ľudia disponujú technológiami, ktoré by dokázali asteroid odchýliť z kolíznej trasy so Zemou.

19.05.2015 10:36
asteroid Foto:
Sonda AIM priletí k dvojici asteroidov v predstihu a bude sledovať zrážku americkej sondy s menším Didymoonom.
debata (2)
Projekt je vedený pod skratkou AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment) a pozostáva z dvoch misií, ktoré sú naplánované na roky 2020 až 2022. Prvá misia je európska a ESA na nej začala pracovať už v marci. Cieľom je postaviť sondu AIM, ktorá by letela k binárnemu systému asteroidov. Konkrétne ide o asteroid Didymos, ktorý má priemer 800 metrov a má ešte aj svoj mesiac s priemerom 170 metrov, ktorému astronómovia neformálne hovoria Didymoon.

Ak všetko pôjde podľa plánu, sonda by mala odštartovať v roku 2020, teda dva roky predtým ako americká sonda. Úlohou AIM bude pozorovať Didymoon a umiestniť naň robotický pristávací modul. Potom príde čas na americkú sondu DART. Tá má k asteroidom priletieť v roku 2022. Má dosiahnuť rýchlosť takmer 22-tisíc kilometrov za hodinu a vraziť do Didymoonu.

„AIM bude zrážku pozorne sledovať a robiť merania,“ uviedol Ian Carnelli z ESA, ktorý má misiu na starosti. „Po zrážke urobí detailné merania dráhy a štruktúry samotného asteroidu a porovná ich s meraniami pred zrážkou.“ Cieľom je zistiť, či a ako veľmi sa zmenila dráha Didymoonu.

Pomocou týchto misií AIM a DART by mali vedci zistiť, ako veľa sily je potrebnej na odklonenie asteroidu z jeho dráhy. Na základe toho by mala vzniknúť stratégia, ktorá by sa použila v prípade, že by Zemi naozaj hrozila zrážka s asteroidom alebo kométou.

„Ak by DART skutočne zmenil orbitu Didymoonu, bolo by to prvýkrát, čo by ľudia merateľným spôsobom zmenili dynamiku v našej slnečnej sústave,“ hovorí Carnelli. Obe misie sú teraz vo fáze navrhnutia konceptu. Pre ESA pripravujú koncepty dve od seba nezávislé združenia firiem. Vesmírna agentúra ich má vyhodnotiť budúci rok a potom sa začne so samotnou stavbou sondy AIM.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #NASA #asteroid #ESA