Havária Progressu oddiali pilotované štarty na ISS

Havária ruskej nákladnej kozmickej lode Progress z konca apríla ovplyvnila harmonogram tohtoročných pilotovaných letov k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

20.05.2015 10:00
Proton, Progress, raketa Foto:
Za päť rokov prišlo Rusko o šesť rakiet Proton (na snímke).
debata (1)

Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na správu ruskej agentúry Roskosmos. Do konca roka majú z kozmodrómu Bajkonur na ISS štartovať podľa plánu tri pilotované Sojuzy. Dátumy dvoch štartov však posunuli.

Progress, ktorý mal na ISS doviezť nové zásoby, pred tromi týždňami vypovedal poslušnosť pre poruchu nosnej rakety. Vesmírna loď potom 8. mája spadla späť do zemskej atmosféry, v ktorej zhorela. Nehoda oddialila návrat časti posádky ISS, ktorá sa mala pôvodne vrátiť na Zem už minulý týždeň. Teraz bude musieť počkať do júna.

Podľa Roskosmosu majú na ISS štartovať tento rok tri Sojuzy, a to v júni, septembri a decembri. Štart prvého z nich, ktorý mal pôvodne letieť 26. mája, bol pre haváriu Progressu najprv odložený na 11. júna. Teraz bolo stanovené nové štartovacie okno medzi 23. a 25. júnom. Druhý Sojuz by mal na obežnú dráhu zamieriť 1. septembra, tretí mal pôvodne štartovať 20. novembra, ale štart bol odložený na 15. decembra.

V týždni po 15. decembri by mali byť na ISS zaparkované tri pilotované dopravné lode Sojuz. Návrat Sojuzu TMA-17M, ktorý má na ISS pristáť v júni ako prvá pilotovaná loď po havárii Progressu, sa podľa Roskosmosu plánuje na 22. decembra. Na ISS je teraz šesť kozmonautov. Traja Rusi, dvaja Američania a talianska zástupkyňa za Európsku vesmírnu agentúru.

Havária Progressu okrem toho oddiali štart viacerých satelitov na obežnú dráhu vrátane komunikačného satelitu Inmarsat za 1,5 miliardy dolárov. Za posledných päť rokov už Roskosmos prišiel o šesť rakiet Proton.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Proton #Roskosmos #Progress