Tajný raketoplán X-37B vzlietne už štvrtýkrát

Na už štvrtú tajnú misiu hodlá americké letectvo vypustiť experimentálny nepilotovaný miniraketoplán X-37B. Rovnako ako v troch predchádzajúcich prípadoch odštartuje z Mysu Canaveral pomocou nosnej rakety a po skončení výpravy pristane na Vandenbergovej leteckej základni v Kalifornii.

21.05.2015 11:00
debata

Väčšina nákladu na palube X-37B a jeho programu na obežnej dráhe okolo Zeme je rovnako ako v minulosti tajná. To vyvoláva špekulácie, že miniraketoplán môže byť akousi vesmírnou zbraňou, čo však predstavitelia armádneho letectva opakovane odmietajú.

Podľa nich lety tohto aparátu iba slúžia na testovanie rôznych nových vesmírnych technológií. Tentoraz má ísť napríklad o experimenty s novým iónovým pohonom.

Svoj náklad má na palube aj americká vesmírna agentúra NASA, ktorá vraj chce vystaviť účinkom vesmírneho prostredia takmer stovku nových materiálov, čo by malo pomôcť pri vývoji budúcich kozmických lodí.

Nosná raketa Atlas V má spoločne s X-37B vypustiť aj malý satelit americkej neziskovej spoločnosti Planetary Society, zaoberajúcej sa výskumom vesmíru. Minisatelit LightSail bude testovať technológie pre solárne plachtenie.

Plne automatický a opakovane použiteľný X-37B, vyvinutý spoločnosťou Boeing, je dlhý 8,8 metra a široký 2,9 metra. Je koncipovaný ako bývalé raketoplány NASA, takže pri návrate na Zem pristáva horizontálne ako lietadlo.

Z poslednej misie, ktorá trvala 675 dní, sa vrátil vlani 17. októbra. Koľko času strávi na orbite teraz, sa rovnako ako v minulosti vopred nevie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #raketa #NASA #letectvo