Sonda Philae po mesiacoch obnovila kontakt so Zemou

Európska robotická sonda Philae, ktorá pred siedmimi mesiacmi pristála na kométe Čurjumov-Gerasimenko a krátko potom sa odmlčala, obnovila v sobotu večer kontakt so Zemou.

14.06.2015 15:09
Philae, Rosetta, sonda Foto:
Probližná oblasť, kde by sa sonda mohla nachádzať.
debata (2)

Oznámila to v nedeľu Európska vesmírna agentúra (ESA). Philae bola historicky prvým zariadením, ktoré pristálo na kométe, keď ho tam v novembri vypustila európska sonda Rosetta. Teraz začala opäť komunikovať, keď znovu získala slnečnú energiu.

„Zachytili sme teraz jej signály po dobu dvoch minút a vysielanie údajov po dobu 40 sekúnd,“ povedal riaditeľ francúzskej vesmírnej agentúry CNES Jean-Yves Le Gall agentúre AFP. Testovacia pošta podľa BBC znela: „Haló, Zem. Počuješ ma?“

Nemecké stredisko pre vesmír, ktoré má Philae na starosti, uviedlo, že komunikáciu sonda obnovila o 22:28 SELČ. Robot potom poslal na Zem okolo 300 dátových balíkov prostredníctvom materskej sondy Rosetta, ktorá kométu obieha.

„Philae sa darí dobre. Je pripravená na prevádzku,“ povedal podľa agentúry AP vedúci projektu Philae Stephan Ulamec. Podľa vedcov má robot v pamäti uložených ešte viac ako 8000 dátových balíkov, ktoré by mal posielať pri ďalších spojeniach.

Philae po vypustení na kométu fungovala asi 60 hodín, potom jej ale došla energia v solárnej batériu a dostala sa do stavu hibernácie. Od tej doby sa ale kométa priblížila k Slnku, a prieskumný robot tak znovu získal energiu.

Než sa aparát po pristátí na kométe odmlčal, zaznamenal stopy organických molekúl obsahujúcich uhlík, ktorý je základom života na Zemi. Jednou z úloh sondy bolo zistiť oprávnenosť hypotézy, že život na zemský povrch dorazil práve z komét.

Misia Rosetta patrí medzi najambicióznejšie projekty agentúry ESA. Vedci jej prostredníctvom chcú poodhaliť tajomstvo vzniku slnečnej sústavy pred 4,6 miliardy rokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Philae