Európa dostala do vesmíru ďalšiu družicu Sentinel

Európska vesmírna agentúra (ESA) vypustila ďalšiu z desiatich družíc, ktoré sú súčasťou programu Copernicus.

29.06.2015 12:30
debata

Informovala o tom agentúra DPA. Cieľom programu je vybudovať európsku vesmírnu flotilu na pozorovanie Zeme z vesmíru a zlepšiť monitorovanie klimatických zmien či prírodných katastrof.

Družicu Sentinel-2A vyniesla z kozmickej základne v meste Kourou vo Francúzskej Guyane na obežnú dráhu raketa Vega. Let trval približne 55 minút. Viac ako tonu vážiace teleso teraz obieha Zem vo výške 786 kilometrov.

Prvá družica radu Sentinel vyrazila do kozmu už na začiatku apríla minulého roka. Tento rok vypustí ESA ešte Sentinel-3A, ktorý sa zameria okrem iného na meranie teploty. V budúcom roku budú nasledovať Sentinely 1B a 2B, ktoré budú spolupracovať so svojimi skôr vypustenými sondami.

Európska únia a ESA plánujú do roku 2021 na projekt Copernicus pozostávajúci z desiatich satelitov Sentinel vynaložiť zhruba šesť miliárd eur. Projekt môže napríklad pomôcť politikom pri príprave legislatívy týkajúcej sa životného prostredia alebo urýchliť reakcie na prírodné katastrofy. Družice by mali monitorovať aj rast veľkých miest. Získané dáta budú dostupné aj podnikateľom, poľnohospodárom či vedcom.

Copernicus je jedným z dvoch kľúčových vesmírnych programov Európskej únie. Druhým je satelitný navigačný systém Galileo, ktorého administratívne centrum je v Prahe. Galileo by mal konkurovať americkému GPS alebo ruskému Glonassu.

debata chyba
Viac na túto tému: #družica #Európska vesmírna agentúra #Sentinel