V piatok bude Modrý Mesiac, jedinečný astronomický úkaz

Na nočnej oblohe budú môcť ľudia v piatok pozorovať astronomickú zvláštnosť. Modrý mesiac, teda druhý spln v mesiaci. Mesiac však farbu nezmení.

31.07.2015 14:09
Modrý Mesiac Foto: ,
Modrý Mesiac a silueta dievčaťa na atrakcii v zábavnom parku v americkom Kansas City.
debata (19)
Modrý Mesiac za pozlátenou sochou anjela na... Foto: SITA/AP, Michael Conroy
Modrý mesiac Modrý Mesiac za pozlátenou sochou anjela na vrchole chrámu v americkom meste Carmel.

Je to prírodný úkaz, keď sa v jednom kalendárnom mesiaci objavia dva splny. Prvý bol 2. júla, druhý 31. júla. Ten sa označuje za modrý, aj keď podľa NASA je Mesiac v splne častejšie červený. Zvyčajne je však aj tzv. Modrý mesiac svetlo sivý alebo biely, teda ako Mesiac každú inú noc. Aby mal pôsobiť ako modrý, muselo by dôjsť k erupcii sopky či lesnému požiaru. Tak by sa do atmosféry dostal popolček či dym a Mesiac by získal modrastý odtieň.

Pomenovanie teda nezodpovedá realite. Udalosť sa však zvykne opakovať asi raz za tri roky. Zriedkavú udalosť označuje fráza v angličtine slovným spojením „once in a Blue Moon“. Práve tak vzniklo pomenovanie tohto úkazu. Druhému splnu v mesiaci sa pripisuje zvláštny význam a magická sila.

Druhý spln v mesiaci, Modrý Mesiac, nad Sochou... Foto: Reuters, Eduardo Munoz
Modrý Mesiac Druhý spln v mesiaci, Modrý Mesiac, nad Sochou slobody v New Yorku.
Svetlo zo zapadajúceho slnka sa ešte odráža od... Foto: SITA/AP, Julio Cortez
Modrý Mesiac Svetlo zo zapadajúceho slnka sa ešte odráža od mrakodrapu One World Trade Center, ktorý postavili na mieste zničených „newyorských dvojičiek“. Na oblohe je už vidieť druhý spln v mesiaci, fenomén nazvaný Modrý Mesiac.
Archívna snímka mesačného splnu, ako ho videli... Foto: SITA, Sayyid Azim
spln, Mesiac Archívna snímka mesačného splnu, ako ho videli v kenskom Nairobi 30. januára 2010. Aj vtedy to bol druhý spln počas jedného kalendárneho mesiaca, čiže išlo o astronomický úkaz zvaný Modrý Mesiac
19 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #astronómia #spln #modrý mesiac