NASA ukázala unikátne zábery odvrátenej strany Mesiaca so Zemou

Unikátne zábery odvrátenej strany Mesiaca na pozadí so Zemou ukázal na svojom webe americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Zábery obstarala špeciálna kamera na palube amerického satelitu DSCOVR, ktorý okolo našej planéty obieha vo vzdialenosti 1,6 milióna kilometrov a jeho hlavnou úlohou je sledovať slnečné vetry v reálnom čase, napísala NASA.

06.08.2015 16:32
debata (17)

Predstavené animované snímky zachytávajú prechod Mesiaca pred Zemou z pohľadu kamery EPIC umiestnenej na satelite. Obe telesá sú pritom ožiarené slnečným svitom. Ide o testovacie fotografie, ktoré družica poslala vedcom NASA pred septembrovým pravidelným monitoringom modrej planéty.

Odvrátenú stranu Mesiaca nie je možné zo Zeme vidieť. Gravitačné sily spôsobujú, že čas obletu okolo planéty je rovnaký ako jeho otáčanie okolo vlastnej osi. Táto oblasť Mesiaca nebola ľudstvom videná až do roku 1959, keď jej fotografie poslala na Zem ruská družica Luna 3. Odvtedy boli zábery odvrátenej strany vyhotovené pri niekoľkých misiách NASA, poznamenala americká vesmírna agentúra.

V roku 2008 poslala sériu podobných snímok s prechodom Mesiaca na pozadí so Zemou, ale len čiastočne ožiarenú Slnkom, sonda Deep Impact. Obstarala ich zo vzdialenosti zhruba 50 miliónov kilometrov. Stredná vzdialenosť Mesiaca od Zeme je 384 403 kilometrov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #mesiac #NASA #Odvrátená strana mesiaca