Ruskí kozmonauti dostali po výstupe do kozmu šalát

Ruskí kozmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko v utorok podnikli niekoľkohodinovú výpravu do otvoreného vesmíru, aby skontrolovali vonkajší plášť Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

12.08.2015 10:30
vesmírny šalát Foto:
Scott Kelly „ochutnáva“ vesmírny šalát.
debata (3)

Pre Padalku bol výstup dlhý 5,5 hodiny už desiatym a ruský kozmonaut tak strávil v kozme viac času, ako ktorýkoľvek iný pozemšťan.

Dvojica kozmonautov napríklad inštalovala držadlá na vonkajšej strane modulu Zvezda, ktoré majú budúcim posádkam ISS uľahčiť pohyb v otvorenom kozme. Špeciálnym nástrojom vyčistili okná jedného z modulov, vymenili jednu z komunikačných antén a zaobstarali snímky povrchu ISS.

Ostatní členovia posádky – Američania Scott Kelly a Kjell Lindgren, Japonec Kimija Jui a Rus Oleg Kononenko – sledovali prácu kolegov zvnútra stanice.

Utorok bol na palube ISS výnimočný aj zmenou jedálnička. Vôbec prvýkrát posádka mohla ochutnať listy rímskeho šalátu vypestovaného na obežnej dráhe. Zelenina vyrástla na palube ISS v rámci experimentu, ktorého cieľom je skúmať biologické procesy v beztiažovom sta­ve.

Padalka s Kornijenkem, ktorí pracovali „vonku“, o svoju porciu neprišli. Podľa NASA si na nej pochutnali po návrate z kozmického priestoru. Dresing bol pripravený z oleja a octu.

Na pestovanie rastlín na ISS sa používa systém s názvom Veggie s červenými a modrými LED svietidlami. Prvé rastliny vypestovali týmto spôsobom ešte vlani, tie však museli poslať na Zem, kde ich testovali, či je bezpečné ich konzumovať.

Predstavitelia NASA následne potvrdili ich vhodnosť, pričom astronauti musia šalát pred konzumáciou iba utrieť dezinfekčnou utierkou. V pondelok však mohli zjesť iba polovicu úrody, zvyšok zamrazia a následne pošlú na Zem na ďalšie testovanie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #kozmonauti #šalát