Japonská nákladná loď dopravila na ISS whisky, na vedecké účely

Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu priviezli alkohol. Japonská spoločnosť známa svojou whisky a ďalšími alkoholickými nápojmi ich poslala na kozmickú stanicu s nákladom pitnej vody, oblečenia, výskumných zariadení, náhradných dielov a ďalších potrieb pre posádku ISS.

24.08.2015 22:17
Sojuz, ISS, vesmírna stanica Foto:
Naposledy dostali astronauti zásoby začiatkom júla, keď na stanicu dorazila ruská nákladná loď Progress.
debata (1)

Japonský astronaut Kimija Jui zachytil veľkým robotickým ramenom bezpilotnú zásobovaciu loď Kunotori (japonsky bocian), ktorú k ISS vyslala v stredu (19. augusta) z kozmického centra Tanegašima japonská vesmírna agentúra JAXA. Letoví kontrolóri pomohli loď ukotviť.

Zásobovacia loď priviezla na stanicu náklad s hmotnosťou približne 4500 kilogramov, v ktorom boli aj vzorky šiestich likérov. Tokijská spoločnosť Suntory Global Innovation Center chce zistiť, či alkoholické nápoje v kozme dozrievajú rovnako ako na Zemi. Vzorky strávia na obežnej dráhe najmenej rok, kým sa vrátia na Zem. Rovnaká, kontrolná, súprava vzoriek bude po celý čas uložená v Japonsku. Hovorca amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) San Huot povedal, že všetky výskumy na ISS boli odsúhlasené všetkými zúčastnenými stranami.

Japonci poslali na ISS tiež 12 myší na výskum starnutia. NASA zasa značné množstvo technických zariadení, ktoré majú nahradiť veci zničené pri júnovej explózii komerčnej kozmickej lode Space X pri štarte. Konkrétne ide napríklad o výstroj pre výstup do voľného kozmického priestoru, súpravu pre dýchanie v prípade mimoriadnej situácie, záchodovú elektroinštaláciu a časti systému pre recykláciu vody.

Šiesti astronauti na stanici už potrebovali čerstvé zásoby, pretože o tri predchádzajúce dodávky počas ôsmich mesiacov prišli.

Space X zostáva na Zemi rovnako ako ďalšia americká kozmická loď spoločnosti Orbital Sciences, ktorá vlani v októbri pri štarte explodovala. Ruská nákladná loď sa v apríli dostala spod kontroly a pri návrate na Zem bola zničená, Rusko však problém vyriešilo a obnovilo dodávky.

Naposledy dostali astronauti zásoby začiatkom júla, keď na stanicu dorazila ruská nákladná loď Progress.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #whisky