NASA sprístupnila dve aplikácie na výskum Marsu

Americká vesmírna agentúra NASA na internete sprístupnila dve online aplikácie, ktoré širokej verejnosti umožnia interaktívny prieskum terénu Marsu na základe reálnych dát získaných americkými prístrojmi.

26.08.2015 09:30
Mars, Curiosity Foto:
„Selfie,“ ktorú nedávno poslalo na Zem vozidlo Curiosity.
debata (2)

Tieto webové stránky vesmírna agentúra otvorila pri príležitosti tretieho výročia pristátia robotického vozidla Curiosity na červenej planéte.

V prvom prípade ide o voľne prístupnú aplikáciu Mars Trek, ktorá poskytuje veľmi kvalitnú a podrobnú vizualizáciu Marsu, vytvorenú pomocou údajov získaných v priebehu päťdesiatročného výskumu NASA. Tento program má podľa agentúry umožniť astronómom, vedcom, študentom, ako aj amatérskym zanietencom skúmať vlastnosti planéty. Otvoriť ju však možno iba v nových verziách prehliadačov Chrome, Firefox a Safari.

Druhá aplikácia, Experience Curiosity, umožňuje užívateľovi cestovať po Marse spoločne s Roverom Curiosity. Program simuluje Mars v trojrozmernom pohľade na základe dát, ktoré na Zem odoslalo vozidlo Curiosity aj družica NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ktorá obieha okolo Marsu.

Pracovníci NASA už Mars Trek sami využívajú na výber možných miest pristátia plánovaného budúceho automatického prieskumníka – Mars 2020 Rover. Ako napovedá pracovné označenie, jeho štart by sa mal uskutočniť o päť rokov. Mars Trek by mal pomôcť aj s výberom miest, kde by niekedy v tridsiatych rokoch mohla pristáť prvá ľudská prieskumná misia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Curiosity #mars #aplikácia