Z kozmodrómu Vostočnyj sa začne lietať až v roku 2025

Prvé pilotované lety do vesmíru z nového ruského kozmodrómu Vostočnyj odštartujú o sedem rokov neskôr, ako sa doteraz predpokladalo - až v roku 2025.

26.08.2015 12:30
debata (6)

Informoval o tom ruský denník Izvestija s odvolaním sa na predstaviteľa kozmickej agentúry Roskosmos. Pôvodne mali prví astronauti z novo budovaného kozmodrómu na ruskom Ďalekom východe lietať už v roku 2018. Roskosmos meškanie odôvodňuje tým, že z Vostočného majú štartovať výhradne nové nosné rakety Angara, ktoré sa ešte len vyvíjajú.

Podľa Igora Burjenkova z Roskosmosu sa s prvými testovacími letmi s raketami Angara počíta od roku 2021. „Do roku 2025 chceme dosiahnuť úroveň nutnú na pilotované lety,“ povedal. Podľa neho tak kozmodróm nebude potrebovať odpaľovacie rampy pre rakety Sojuz, ktoré sa na pilotované lety využívajú teraz.

Kozmodróm Vostočnyj je vo výstavbe od roku 2010 neďaleko mestečka Uglegorsk v Amurskej oblasti na Ďalekom východe pri čínskych hraniciach. Jeho stavba mala byť dokončená k tohtoročnému 30. novembru, ale úrady už ohlásili najmenej štvormesačné oneskorenie. Tento rok napríklad pre nevyplatené mzdy štrajkovalo vyše dvesto robotníkov, ktorí na stavbe kozmodrómu pracujú.

Vostočnyj má Rusko zbaviť závislosti od kozmodrómu Bajkonur, ktorý leží na území susedného Kazachstanu a ktorý si Rusko prenajíma. Na jeho vybudovanie Moskva doteraz vynaložila vyše 100 miliárd rubľov (1,25 miliardy e­ur).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kozmodróm #Angara #Roskosmos