Traja muži a tri ženy začali ročný simulovaný let na Mars

Šesť vedcov - traja muži a tri ženy - sa na Havaji nechalo na rok uzatvoriť do hermeticky izolovaného priestoru. Zahájili tak simuláciu podmienok výpravy na Mars a pobytu na červenej planéte.

29.08.2015 15:59
debata (4)

Vedci chcú pri zatiaľ najdlhšom experimente svojho druhu v USA zistiť, či je život pri tak dlhej izolácii možný. Experiment začal v piatok o 15:00 miestneho času (v sobotu o 03:00 SELČ) na najvyššej havajskej hore Mauna Loa. Účastníci projektu môžu simulovanú stanicu na Marse opustiť vždy len na krátky čas a iba v skafandroch. Kopula stanice má priemer 11 metrov a výšku šesť metrov.

Experti chcú skúmať nielen biologické a ekologické faktory, ale aj sociálne. Budú sledovať, či bude medzi členmi posádky dochádzať k hádkam, či sa niektorý z nich ujme vedúcej úlohy alebo či sa budú formovať menšie skupinky.

Pre dlhý let k Marsu alebo pobyt v izolovanej stanici môžu mať odpovede na tieto otázky podobne zásadný význam ako zabezpečenie dostatku vzduchu alebo potravín. Francúz, Nemka a štyria Američania sa zaoberajú rôznymi odbormi Astrobiológiou počínajúc a geológiou končiac.

Každý z nich má k dispozícii svoju malú izbu, do ktorej sa zmestí posteľ a pracovný stôl. Jesť budú len rozpustné potraviny a budú mať len obmedzený prístup k internetu. Členka tímu Sheyna Giffordovú posádku opísala ako „šesť ľudí, ktorí chcú zmeniť svet“.

Na projekte Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) sa podieľajú americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a Havajská univerzita. Ešte dlhšou simuláciou podmienok pobytu v kozme bol v rokoch 2010 a 2011 experiment Mars-500. Šestica účastníkov – traja Rusi, Číňan, Talian s kolumbijskými koreňmi a Francúz – opustili svoje dobrovoľné zajatie v špeciálnom module vo vedeckom ústave v Koroľove neďaleko Moskvy až po 520 dňoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #experiment