Sojuz dopravil na vesmírnu stanicu troch kozmonautov

Ruská kozmická loď Sojuz bezpečne dopravila na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) trojčlennú medzinárodnú posádku, v ktorej je aj prvý dánsky astronaut. Vo štvrtok sa loď musela vyhýbať zrážke s odpadom v kozme.

04.09.2015 11:40
Sojuz, ISS, Sergej Volkov Foto: ,
Ruský veliteľ posádky kozmickej lode Sojuz Sergej Volko na snímke pred odletom lode k Medzinárodnej vesmírnej stanici 2.9.2015.
debata

Sojuz TMA-18M odštartoval v stredu z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Na ISS s ním pricestovali traja astronauti – ruský veliteľ posádky Sergej Volkov, kazašský kozmonaut Aidyn Aimbetov a jeho dánsky kolega Andreas Mogensen z Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

NASA oznámila, že Sojuz sa dnes približne o 9.40 h SELČ bezpečne spojil s ISS. O necelé dve hodiny sa otvorí prielez a astronauti vplávajú v beztiažovom stave do stanice, v ktorej sa v súčasnosti nachádza šesťčlenná posádka.

Mogensen, prezývaný „dánsky Gagarin“, vzal do kozmu rotopedy dánskej výroby a 20 plastových figúrok dánskej hračkárskej stavebnice LEGO.

On a Aimbetov, tretí kozmonaut Kazachstanu, by sa mali vrátiť na Zem 12. septembra spolu so skúseným ruským kozmonautom Gennadijom Padalkom, ktorý je na ISS od marca. Dovtedy strávi Padalka v kozme 878 dní, čo je viac ako ktokoľvek iný.

Volkov sa vráti na Zem na budúci rok v marci spoločne s astronautom NASA Scottom Kellym a s ruským kozmonautom Michailom Kornijenkom, ktorý dovtedy strávi v kozme jeden rok.

Tentoraz trvala cesta na ISS kozmickej lodi dva dni namiesto doterajších šiestich hodín. Ruská kozmická agentúra Roskosmos minulý mesiac rozhodla, že dlhší let k ISS bude bezpečnejší a spoľahlivejší, keďže v júli museli vzhľadom na vesmírny odpad zmeniť obežnú dráhu vesmírnej stanice.

Vo štvrtok balistickí experti z ruského riadiaceho strediska a NASA odporučili posádke Sojuzu urobiť manéver, aby sa kozmická loď vyhla zrážke s tretím stupňom japonskej rakety vypustenej do kozmu v roku 1989, citovala Roskosmos agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #kozmonauti #Sojuz