Nové snímky Pluta ukázali hmlu aj terén

Najnovšie snímky, ktoré sonda New Horizons poslala z Pluta na Zem, zobrazujú hornatý aj plochý terén na trpasličej planéte a hmlu na horizonte. Sonda snímky urobila počas preletu 14. júla zo vzdialenosti zhruba 12 500 kilometrov nad povrchom.

22.09.2015 10:25
Pluto Foto:
Nad zvrásneným aj plochým povrchom Pluta je vidieť vrstvy hmly, ktoré siahajú až do výšky 100 kilometrov
debata (1)

Podľa vedcov opar na horizonte je ďalším dôkazom o „vodnom“ cykle na Plute podobnému tomu na Zemi. V tomto prípade však ide o exotický druh ľadu. Sonda New Horizons bude snímky a rôzne iné dáta posielať na Zem ešte asi rok, od čoho si vedci sľubujú mnohé ďalšie zaujímavé objavy o Plute, ktoré bolo niekedy zaraďované medzi planéty. O tento status však prišlo v roku 2004 na konferencii Astronomickej únie v Prahe.

Nové snímky Pluta dorazili na Zem ešte 13. septembra. Sonda ich urobila počas západu slnka za trpasličou planétou, čo im dáva nádych dramatickosti. Zároveň svetlo na pozadí pomohlo pekne vykresliť terén, ktorý pozostáva z rovných plôch aj kopcov. Vhodné nasvietenie pekne vykresľuje aj hmlu nad planétkou, ktorá siaha od povrchu až do výšky sto kilometrov.

„Táto fotografia dáva pocit, akoby ste sa skutočne nachádzali nad Plutom a sledovali jeho povrch,“ povedal hlavný vedec misie Alan Stern. „Táto snímka má však aj veľký vedecký význam, lebo nám poskytla nové detaily o atmosfére, kopcoch, ľadovcoch a planinách na Plute.“

Vedcov veľmi zaujala hmla na horizonte. „Zdá sa, že aj na Plute sa často mení počasie, tak ako je to na Zemi,“ uviedol Will Grundy z Lowellovho observatória v Arizone, ktorý patrí k mnohých ďalším vedcom, ktorí sa zaoberajú analýzou snímok z Pluta. Hmla naznačuje, že na Plute prebieha istý hydrologický cyklus, akurát v prípade Pluta nejde o vodu, ale o zmrznutý dusík a iné mäkké ľady. Tento cyklus je poháňaný slabým svitom Slnka. „Dal by sa priamo porovnať s hydrologickým cyklom na Zemi. U nás sa vyparuje voda z oceánov, späť na povrch padá vo forme dažďa alebo snehu a postupne sa dostáva späť do oceánov,“ vysvetľuje Alan Howard z misie New Horizons, ktorý pôsobí na Virginskej univerzite v Charlottesville.

Profesor Stern k tomu dodal: „V tomto smere je Pluto veľmi podobné Zemi, a to rozhodne nikto neočakával.“

Sonda New Horizons pri Plute neostala, ale pokračovala hlbšie do Kuiperovho pásu, kde sa nachádza množstvo podobných telies, ako je Pluto. Americká vesmírna agentúra NASA uviedla, že v pláne je prelet popri kométe podobnému telesu 2014 MU69. Tieto plány sa však ešte môžu zmeniť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pluto #sonda New Horizons