NASA: Vedci tvrdia, že na Marse tečie voda

Vedci majú dôkazy, že sa na Marse vyskytuje v určitej podobe tečúca voda, prinajmenšom počas leta. To znamená, že by na tejto planéte mohol byť aj život. Uviedol to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý prezentoval poznatky z najnovších výskumov Marsu.

28.09.2015 15:05 , aktualizované: 20:01
Mars, NASA Foto:
Mars vo svojich skutočných farbách. Snímka v pondelok 28. septembra dominuje titulnej strane portálu NASA.
debata (148)

Vedci urobili tento záver na základe vyhodnotenia záberov a údajov z sondy Mars Reconnaissance Orbiter, keď analyzovali tmavé pruhy na povrchu Marsu. Podľa nich sú s najväčšou pravdepodobnosťou svedectvom tečúcej vody.

Snímka sondy NASA ukazuje povrch Marsu, na... Foto: Reuters, NASA
Mars Snímka sondy NASA ukazuje povrch Marsu, na ktorom su kanály v šírke od jedného do desiatich metrov. Sú v nich pozostatky po soli, čo je podľa vedcov dôkaz, že na Marse tečie voda.

Na svahoch sú ložiská soli, vyplýva podľa expertov z údajov získaných zo satelitu NASA. Voda mohla prúdiť v riedkom vzduchu na Marse počas tamojších lených mesiacov práve vďaka soli, ktorá posunula bod varu aj mrazu. Zistenie zvyšuje pravdepodobnosť, že by na červenej planéte mohol byť život.

Vedci už v roku 2008 potvrdili, že na Marse je voda v podobe ľadu, nebolo však jasné, či je tam aj voda tečúca.

„Ide o významný pokrok, ktorý zrejme potvrdzuje, že na povrchu Marsu teraz tečie voda v podobe soľných potôčikov,“ povedal na tlačovej konferencii člen vedenia NASA John Grunsfeld. „Je to významný vedecký objav. Mars sa stáva zaujímavejším,“ uviedlo vedenie NASA.

Vedci NASA sa ďalej zamerajú hlavne na to, či na planéte existuje nejaký mikroskopický život, pre ktorý je voda nevyhnutná. Tiež sa budú snažiť zistiť, čo presne je zdrojom zistenej tečúcej vody na povrchu Marsu.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA