Z Bajkonuru odštartovali noví členovia posádky na ISS

Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane krátko po poludní odštartovala vesmírna loď Sojuz TMA-19M, ktorá má na palube medzinárodnú posádku. „Let postupuje normálne," zaznelo počas priameho prenosu.

15.12.2015 12:32
Sojuz, štart Foto: ,
Štart vesmírnej lode Sojuz TMA-19M s medzinárodnou posádkou na palube.
debata (6)

Vesmírna loď na obežnú dráhu k polročnému pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dopraví troch kozmonautov. Američan Tim Kopra z NASA, Rus Jurij Malenčenko z Roskosmosu a Brit Timothy Peake z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) by mali k stanici dôjsť zhruba šesť a pol hodiny po štarte.

Následne sa má Sojuz spojiť s pristávacím modulom Rassvet, ktorý sa nachádza v ruskej sekcii ISS. Na palube medzinárodnej stanice nových členov posádky očakávajú Rusi Michail Kornijenko a Sergej Volkov a Američan Scott Kelly.

Zľava Brit Timothy Peake z Európskej vesmírnej... Foto: Reuters
ISS, astronauti, kozmonaut Zľava Brit Timothy Peake z Európskej vesmírnej agentúry (ESA), Rus Jurij Malenčenko z Roskosmosu a Američan Tim Kopra z NASA.

54-ročný Malenčenko sa do vesmíru vydáva už po šiesty raz. Spolu s Koprom a Peakom má byť na obežnej dráhe do 5. júna budúceho roka. Ak svoju misiu zdarne dokončí, zaradí sa Malenčenko s 815 dňami na obežnej dráhe na druhé miesto v poradí kozmických veteránov. Prvým je Rus Gennadij Padalka, ktorý vo vesmíre strávil 878 dní.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #kazachstan #Bajkonur