Podarí sa ešte spojiť so sondou Philae?

Robotická sonda Philae, ktorá vlani pristála na kométe Čurjumov-Gerasimenko a posledných päť mesiacov sa neozýva, by mohla opäť nadviazať spojenie so Zemou.

04.01.2016 14:00
Philae, sonda Rosetta Foto:
Robotická sonda Philae.
debata (1)

Sonda Philae po pristátí v novembri 2014 na kométe fungovala asi 60 hodín, potom jej došla energia a dostala sa do stavu hibernácie. Od tej doby sa však kométa priblížila k Slnku a prieskumný robot tak znovu získal energiu. Prvý signál vyslal 13. júna, potom 24. júna a zatiaľ naposledy sa ozval 9. júla.

„Budeme počúvať a dúfať do konca januára. Pravdepodobnosť, že nadviažeme kontakt, sa znižuje s plynúcim časom, ale nemožno teraz povedať, že sa to definitívne skončilo,“ šéf projektu Rosetta z agentúry CNES Philippe Gaudon.

Prieskumný modul Philae vypustila materská sonda Rosetta po desaťročnej púti vesmírom. Misia Rosetta patrí medzi najambicióznejšie projekty Európskej vesmírnej agentúry. Cieľom Philae je kométu preskúmať vrátane jej vnútornej štruktúry. Vedci prostredníctvom misie chcú poodhaliť tajomstvo vzniku slnečnej sústavy pred 4,6 miliardy rokov.

Než sa aparát po pristátí na kométe odmlčal, zaznamenal stopy organických molekúl obsahujúcich uhlík, ktorý je základom života na Zemi. Jednou z úloh sondy bolo zistiť oprávnenosť hypotézy, že život na zemský povrch priniesli práve kométy. Tento rok sonda Rosetta objavila na kométe molekuly kyslíka. Molekulárny kyslík musí byť podľa vedcov veľmi starý, zrejme z čias vzniku slnečnej sústavy pred miliardami rokov.

Projekt Rosetta sa skončí podľa plánu koncom septembra 2016 pádom Rosetty na povrch kométy Čurjumov-Gerasimenko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Philae #robotická sonda