Ďalší kontakt so sondou Philae je nereálny

Európska robotická sonda Philae, ktorá v roku 2014 pristála na kométe Čurjumov-Gerasimenko a od minulého leta sa neozýva, už nie je schopná obnoviť spojenie so Zemou. Uviedol to odborný spravodajský portál FZN s odvolaním sa na Európsku vesmírnu agentúru (ESA). Pôsobenie sondy bolo podľa vedcov napriek tomu úspešné.

15.01.2016 13:00
Sonda Philae Foto:
Sonda Philae sa z kométy Čurjumov-Gerasimenko neozýva od leta 2015.
debata

Ešte koncom decembra vedci verili, že by sonda mohla spojenie so Zemou do konca januára opäť nadviazať. Odborníci agentúry ESA však začiatkom tohto týždňa uskutočnili pokus o jej oživenie, ktorý bol neúspešný a ktorý bol podľa nich poslednou nádejou. Ďalšie snahy o spojenie totiž podľa vedcov v najbližších dňoch znemožní prudké zníženie teploty v mieste sondy, čo ju zničí. Oficiálne oznámenie o skončení činnosti Philae sa očakáva na konci januára.

Sonda Philae po pristátí v novembri 2014 na kométe fungovala asi 60 hodín, potom sa jej minula energia a dostala sa do stavu hibernácie. Potom sa však kométa priblížila k Slnku a prieskumný robot tak znovu získal energiu. Prvý signál vyslal vlani 13. júna, potom 24. júna a naposledy sa ozval 9. júla 2015.

Prieskumný modul Philae vypustila materská sonda Rosetta po desaťročnej púti vesmírom. Misia Rosetta patria medzi najambicióznejšie projekty Európskej vesmírnej agentúry a podieľali sa na nej aj slovenskí vedci. Cieľom Philae bolo kométu podrobne preskúmať, vrátane jej vnútornej štruktúry. Vedci prostredníctvom misie chcú poodhaliť tajomstvo vzniku slnečnej sústavy spred 4,6 miliardy rokov.

Než sa aparát po pristátí na kométe odmlčal, zaznamenal stopy organických molekúl obsahujúcich uhlík, ktorý je základom života na Zemi. Jednou z úloh sondy bolo zistiť oprávnenosť hypotézy, že život na zemský povrch dorazil práve z komét. Vlani v októbri sonda Rosetta objavila na kométe Čurjumov-Gerasimenko molekuly kyslíka. Molekulárny kyslík (O2) musí byť podľa vedcov veľmi starý – pochádzať by mohol už z čias vzniku kométy, a teda aj z čias vzniku slnečnej sústavy pred miliardami rokov.

Projekt Rosetta sa skončí podľa plánu tento rok koncom septembra pristátím a ďalším skúmaním samotnej materskej sondy na povrchu vzdialenej kométy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Philae #67P Čurjumov-Gerasimenko #robotická sonda