Čína chce vyslať do kozmu druhú vesmírnu stanicu

Čína tento rok plánuje umiestniť do vesmíru druhú vesmírnu stanicu Tchien-kung 2 (Nebeský palác).

01.03.2016 13:00
debata

Následne na obežnú dráhu vyšle dvoch kozmonautov, ktorí na nej zakotvia a priamo vo vesmírnom laboratóriu strávia niekoľko dní, uviedla agentúra AP. Ako v nedeľu oznámila čínska agentúra pre pilotované vesmírne lety, Tchien-kung 2 by sa mala do kozmu dostať niekedy po tohtoročnom júni. Hneď potom bude nasledovať let vesmírnej lode Šen-čou 11 (Božská loď).

Peking má tiež v úmysle vyslať budúci rok do vesmíru nákladnú loď, ktorá pristane pri stanici Tchien-kung 2 a dovezie jej palivo a ďalšie zásoby. Experimentálna orbitálna stanica Tchien-kung 1 je na obežnej dráhe už od septembra 2011.

V roku 2003 Čína dokázala vlastnými silami dostať na obežnú dráhu okolo Zeme človeka, v roku 2008 vystúpil prvý čínsky kozmonaut do voľného priestoru a okolo roku 2022 Peking plánuje umiestniť na obežnú dráhu okolo Zeme vlastnú obdobu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Ambície ázijskej krajiny zahŕňajú aj pristátie prvého čínskeho kozmonauta na Mesiaci. Len na tento rok Čína plánuje spolu až dvadsať vesmírnych misií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmírna stanica