Premiéra nového ruského kozmodrómu bude 27. apríla

Prvý štart kozmickej rakety z nového ruského kozmodrómu Vostočnyj sa uskutoční 27. apríla. Oznámila to ruská kozmická agentúra Roskosmos. Z odpaľovacej rampy má nosná raketa Sojuz 2.1a vyniesť na obežnú dráhu tri kozmické aparáty.

07.04.2016 12:00
debata
rusko, raketa, kozmodróm

Kozmodróm Vostočnyj, ktorý na Ďalekom východe neďaleko čínskych hraníc začala Moskva budovať v roku 2010, má znížiť závislosť ruskej kozmonautiky od kazašského Bajkonuru. Plne ho však nahradiť nemá. Podľa Roskosmosu sa s využitím Bajkonuru počíta až do roku 2050, keď vyprší zmluva o ruskom prenájme. Rusko takisto využíva kozmodróm v polárnom Plesecku, ktorý väčšinou slúži ruskej armáde.

Prvý štart na novom kozmodróme sa mal podľa pôvodných zámerov uskutočniť už vlani v decembri. Stavbu za viac ako 100 miliárd rubľov (1,3 miliardy eur) však sprevádzali značné problémy. Robotníci sa sťažovali na oneskorovanie výplat, dochádzalo k štrajkom a prestojom. Ruské súdy prejednávajú niekoľko rozsiahlych káuz rozkrádania a defraudácie. Štát údajne pri stavbe prišiel o päť miliárd rubľov. Z rozhodnutia prezidenta Vladimira Putina bol nakoniec prvý štart preložený na tohtoročný apríl, keď ruská kozmonautika oslavuje 55 rokov od štartu Jurija Gagarina, prvého kozmonauta sveta.

Generálka štartovacej rampy podľa Roskosmosu prebehla v marci bez problémov, preverené boli čerpadlá na dodávku raketového paliva, komunikačné spoje a stav palubných prístrojov Sojuzu. Nosná raketa má na obežnú dráhu vyniesť výskumné družice Lomonosov, Aist-2D a Samsat-218.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmodróm #kozmické rakety