Nákladná loď priviezla na ISS nafukovaciu spálňu

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) pristála nákladná loď Dragon, ktorú ešte v piatok úspešne vyniesla na obežnú dráhu nosná raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX. Uviedla to americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA). Odpojiť by sa mala 11. mája. Nákladnú loď Dragon zachytil robotickým ramenom britský astronaut Timothy Peake z Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

12.04.2016 09:57
Dragon, nákladná loď Foto:
Bezpilotná nákladná loď Dragon tesne pred zachytením vesmírnym ramenom na vesmírnej stanici.
debata (1)

Na ISS sa tak dostali viac ako tri tony jedla, vody a ďalších zásob a zariadení pre medzinárodnú posádku. Súčasťou nákladu je aj 20 myší, ktoré budú použité na skúmanie svalovej atrofie a rednutia kostí vo vesmíre.

Najviac pozornosti však púta nafukovací modul BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), ktorý je výrobkom spoločnosti Bigelow Aerospace. Po pripevnení k vesmírnemu komplexu sa v máji naplní vzduchom do objemu 16 kubických metrov, čo predstavuje približne veľkosť malej spálne. Bývať v ňom zatiaľ nikto nebude. Počíta sa s tým, že posádka ISS do modulu štyrikrát až šesťkrát za rok vstúpi, aby odobrala vzorky vzduchu a zmerala teplotu a radiáciu.

Ak sa experiment podarí, pôjde podľa amerických expertov o malú revolúciu v kozmickom bývaní. Nafukovacie moduly sa majú využívať pri budovaní základní na Mesiaci a Marse. Vedci teraz pracujú na zlepšení obalu, ktorý má byť odolnejší proti nárazu kozmického „smetia“ ako plášť štandardných modulov.

Predchádzajúci štart nákladnej lode Dragon k ISS sa koncom minulého júna nepodaril. Nosná raketa Falcon 9 explodovala zhruba dve a pol minúty po vypustení, zrejme pre poruchu oceľovej vzpery, ktorá uvoľnila héliové tlakové fľaše.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Falcon 9