Musk chce Red Dragon poslať v roku 2018 na Mars

Do súťaže o dobývanie Marsu sa zapojila už aj prvá súkromná spoločnosť. Nie je prekvapením, že ide o firmu SpaceX miliardára Elona Muska, ktorá už teraz vynáša zásoby na vesmírnu stanicu. Musk sa už dávnejšie vyjadril, že sa zaujíma o kolonizáciu Marsu a vyslanie vesmírnej lode Red Dragon (Červený drak) je prvým krokom k dosiahnutiu tohto cieľa.

03.05.2016 14:00
Red Dragon Foto:
Vesmírna loď Red Dragon zobrazená pri pristávaní na Marse.
debata

Vnútorný priestor v lodi Red Dragon nie je väčší ako kabína auta a tak sa nehodí na vyslanie astronautov. Pôjde o nepilotovanú misiu. Musk uviedol, že v takýchto podmienkach ľudia nemôžu cestovať ďalej ako na Mesiac. „Na dlhé lety by to nebola žiadna zábava,“ napísal podnikateľ na sieti Twitter.

Kalifornská spoločnosť SpaceX už loď Dragon využíva na prepravu nákladu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Budúci rok sa očakávajú prvé pilotované štarty. Musk oznámil, že modernizovaná verzia Dragonu bude schopná pristávať kdekoľvek v slnečnej sústave. Pristávací systém bol už odskúšaný v prevádzkach spoločnosti SpaceX v texaskom meste McGregor.

Red Dragon vynesie do vesmíru zdokonalená verzia nosnej rakety Falcon, ktorá môže absolvovať svoj prvý štart koncom tohto roka. S podrobnejším plánom „kolonizácie Marsu“ chce Musk verejnosť oboznámiť neskôr, uviedla agentúra AP. V septembri projekt vysvetlí na vedeckej konferencii v Mexiku. „Bude to znieť ako pojašenosť, ale prinajmenšom to bude zábava,“ povedal Musk.

Svoj plán letov na Mars má aj americká vesmírna agentúra NASA, ktorá počíta s robotizovanou misiou niekedy v 30. rokoch. Členka vedenia NASA Dava Newmanová vyhlásila, že NASA poskytne Muskovi technickú pomoc výmenou za poznatky získané na Marse. Finančne však jeho plány nepodporí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #Elon Musk #SpaceX