Merkúr prechádza popred Slnko

V popoludňajších hodinách až do západu slnka je možné pomocou špeciálne upravených ďalekohľadov sledovať prechod planéty Merkúr popred Slnko.

09.05.2016 11:30 , aktualizované: 13:55
Merkúr, Slnko Foto: ,
Prechod Merkúra pred Slnkom na konceptuálnom obrázku Solárneho a heliosférického observatória agentúr NASA a ESA. Obrázok bol vytvorený počas posledného prechodu Merkúru pred Slnkom v roku 2006.
debata (1)

Určite však netreba hľadieť na Slnko voľným okom alebo obyčajným ďalekohľadom. Merkúr je drobná planéta, jej tranzit je prakticky nebadateľný a hlavne si človek takto môže vážne poškodiť zrak.

Naposledy bolo možné sledovať tranzit Merkúra popred Slnko v roku 2006. Najbližšia príležitosť sa naskytne v roku 2019. „Tranzit Merkúra nie je až taká vzácna udalosť ako napríklad tranzit Venuše, no pre astronómov je to skvelá príležitosť otestovať techniky pri hľadaní vzdialených exoplanét,“ hovorí Ľubomír Hambálek z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

zväčšiť Foto: Pravda
web-merkur, slnko

Drobný Merkúr totiž jemne zakryje slnečný svit a táto nepatrná odchýlka v jasnosti vie vedcom napovedať, že okolo hviezdy niečo obieha. Rovnaká metóda sa používa aj pri pátraní po planétach okolo vzdialených hviezd. „Exoplanéty sme schopní nájsť aj u nás v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách. "Máme síce relatívne malé teleskopy, no vďaka novým technológiám a spektrografii dokážeme nájsť planéty mimo našej slnečnej sústavy,“ uviedol astronóm. Jeho slová potvrdzuje nedávny objav troch potenciálne obývateľných exoplanét, ktorý sa vedcom podarilo urobiť pomocou malého ďalekohľadu Trappist.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #merkúr #exoplanéta