Štart misie ExoMars bol odložený

Európska vesmírna agentúra (ESA) a ruská kozmická agentúra Roskosmos odložili plánované spoločné vyslanie robotického vozidla na Mars na rok 2020. Potvrdili tak niekoľko mesiacov kolujúce pochybnosti o tom, či dokážu stihnúť pôvodne plánovaný termín v roku 2018.

09.05.2016 16:00
Mars, NASA Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ide o druhú fázu projektu ExoMars (Exobiology on Mars), na ktorom obe agentúry spolupracujú. Cieľom je dopraviť na červenú planétu vozidlo, ktoré dokáže vŕtať do hĺbky dva metre pod povrch, kde by malo hľadať dôkazy o minulom či súčasnom živote na Marse. Šéfovia ESA a Roskosmosu Johann-Dietrich Wörner a Igor Komarov sa na odložení štartu dohodli po zvážení správy špeciálneho tímu, ktorý koncom roka 2015 poverili analýzou stavu misie a nájdením prípadných spôsobov, ako dohnať chýbajúci čas. Ten svoju správu prezentoval v Moskve na stretnutí spoločnej komisie agentúr Joint ExoMars Steering Board (JESB). Nový termín je zatiaľ stanovený na júl 2020.

V marci odštartovala v rámci tohto programu z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane raketa Proton, ktorá do vesmíru vyniesla satelit Trace Gas Orbiter (TGO). Družica s hmotnosťou 3,7 tony obsahuje prístroje na skúmanie marťanskej atmosféry, pričom jej hlavnou úlohou je potvrdiť prítomnosť metánu a vysvetliť jeho pôvod. K Marsu by mala doletieť v októbri, pričom tri dni predtým ako dorazí na obežnú dráhu červenej planéty, TGO vypustí na jej povrch sondu Schiaparelli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #robotické vozidlo #ExoMars