Máme v našej slnečnej sústave desať a viac planét?

Oficiálne sa udáva, že v našej slnečnej sústave je osem planét od Merkúru až po Neptún. Vedci, ktorí po oznámení možnej existencie planéty deväť vytvorili nové počítačové modely, však prišli k záveru, že planét môže byť až desať alebo jedenásť.

15.06.2016 14:00
debata
Umelecké stvárnenie hypotetickej deviatej planéty. Foto: NASA/JPL
planéta, vesmír Umelecké stvárnenie hypotetickej deviatej planéty.

Ešte v januári astronómovia profesor Konstantin Batygin a profesor Mike Brown z Kalifornského technologického inštitútu predpovedali existenciu deviatej planéty, označovanej aj ako planéta X. Zistili totiž, že 13 objektov v Kuiperovom páse, ktorý sa nachádza za Neptúnom, sa pohybuje akoby boli ovplyvnené gravitáciou podstatne väčšieho telesa. Teraz vedci z Veľkej Británie a zo Španielska prišli na to, že dráhy týchto trpasličích planét nie sú až také stabilné, ako sa uvádzalo. To by znamenalo, že sú pod vplyvom ešte ďalšej alebo ďalších väčších planét.

Sverre Aarseth a bratia Carlos a Raúl de la Fuente Marcos svoju štúdiu zverejnili v žurnále Monthly Notices of the Royal Astronomical Society a informoval o nej denník Daily Telegraph. Ide o jednu z viacerých štúdií, ktoré boli publikované po januárom ohlásení možnej existencie planéty deväť.

„Sme presvedčení, že okrem planéty deväť môže existovať aj planéta desať a možno ešte ďalšie,“ povedal Carlos de la Fuente Marcos. Podľa názoru Alexandra Mustilla z Lundskej univerzity vo Švédsku však dráha vzdialených trpasličích planét môže byť ovplyvnená veľkou planétou, ktorá prišla z priestoru za slnečnou sústavou. V takom prípade by teda išlo o exoplanétu – ako sa označujú planéty za hranicou nášho solárneho systému. Podľa Mustillovej hypotézy sa mohlo stať, že pred 4,5 miliardy rokov naše vtedy mladé Slnko „ukradlo“ túto planétu od susednej hviezdy.

Deviata planéta by údajne mala byť desaťnásobne väčšia ako Zem a jeden obeh okolo Slnka jej trvá 10-tisíc až 20-tisíc rokov. Je taká veľká, že výskumníci ju označili za „najplanétovejšiu z planét slnečnej sústavy“. V súčasnosti astronómovia po planéte deväť pátrajú. Nie je to jednoduché, lebo je známa len jej hrubá trajektória. Ak sa práve nachádza v aféliu, teda v najvzdialenejšom bode od Slnka, spozorovať by ju mohli len tie najväčšie teleskopy na svete. Niekedy bolo za deviatu planétu považované Pluto. O status planéty však prišlo a teraz je označované už len ako asteroid číslo 134340.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #planéta #slnečná sústava