Na vesmírnu stanicu odštartovala súkromná raketa Dragon

Z Mysu Canaveral na Floride odštartovala včera ráno nášho času raketa Falcon 9 so zásobovacou loďou Dragon, ktorá dopraví na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) približne 2 200 kilogramov zásob a rôznych zariadení.

19.07.2016 10:45
falcon 9, vesmír, raketa, ISS Foto: ,
Štart súkromnej rakety Falcon 9, ktorá na vesmírnu stanica vyniesla modul so zásobami.
debata

Dragon, ktorý rovnako ako raketa patrí americkej spoločnosti SpaceX, k cieľu dorazí zajtra. Po štarte sa znovu podarilo pristáť s prvým stupňom Falcon 9, ktorý SpaceX chce opakovane použiť na vynesenie nákladu do vesmíru.

Nosný stupeň rakety pristál desať minút po štarte niekoľko kilometrov od Mysu Canaveral. Išlo už o tretie takéto úspešné pristátie z posledných štyroch štartov Falcone. Dvakrát sa to podarilo na pevnej zemi a raz na plošine plávajúcej na mori.

SpaceX podnikateľa Elona Muska vyvíja rakety schopné opätovného použitia, ktoré znížia náklady letov do vesmíru. Podľa predstaviteľa firmy Hansa Koenigsmanna jeden z vrátených a renovovaných prvých stupňov chce spoločnosť použiť na nové vypustenie rakety už tento rok na jeseň.

V náklade, s ktorým Dragon mieri k medzinárodnému orbitálnemu komplexu, je aj prvý z dvoch spojovacích adaptérov s priemerom 2,4 metra, ktoré v budúcnosti umožnia ľahšie kotvenie vesmírnych lodí súkromných spoločností na ISS. Americká vesmírna agentúra NASA tieto adaptéry potrebuje inštalovať predtým, ako na stanicu začnú dopravovať astronautov okrem ruských lodí aj nové americké vesmírne aparáty. S prvým štartom sa počíta na budúci rok.

SpaceX pripravuje pre dopravu posádok robotizovanú verziu Dragonu a spoločnosť Boeing nový aparát CST-100 Starliner. Okrem toho aj NASA chystá svoju loď Orion.

Dragon včera vyrazil na ISS aj s prvým zariadením na testovanie DNA na obežnej dráhe. Prístroj je podľa NASA schopný identifikovať mikróby, diagnostikovať choroby, posudzovať zdravotný stav posádok, a dokonca vraj aj detekovať život založený na DNA kdekoľvek v slnečnej sústave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Mys Canaveral #Medzinárodná vesmírná stanica #Falcon 9